Brambory - zdravá potravina

Ministerstvo zemědělství chce podporovat pěstování brambor
pondělí, 22. října 2018

Za účasti zástupcú MZe, ČBS, AK a VÚB proběhla 8.10.2018 tisková konference k produkci brambor. Ministerstvo zemědělství (MZe) chce podpořit konzumaci i pěstování brambor v České republice. Mají k tomu pomoct národní i evropské zdroje. Dlouhodobým cílem MZe je zastavit propad ploch s bramborami a zvýšit soběstačnost České republiky v této komoditě (tisková zpráva MZe).

Z tiskové zprávy MZe:
„Brambory jsou v některých našich oblastech tradiční plodinou, proto je důležité jejich pěstování podporovat. Plochy konzumních brambor by měly dle Strategie Ministerstva zemědělství vzrůst do roku 2030 na 21 tisíc hektarů a plochy brambor k výrobě škrobu na 6 tisíc hektarů. Spolu s dalšími citlivými komoditami chci jejich rozvoj podporovat,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.
Celá tisková zpráva MZe zde...

Agrární komora České republiky:
Prezident AK ČR, Ing. Zdeněk Jandejsek CSc., včera na společné tiskové konferenci Českého bramborářskeho svazu a Ministerstva zemědělství mluvil o významu brambor jak z pohledu pěstitelů, tak směrem k našim spotřebitelům. A jak řekl: „Dokážeme vyrobit kvalitní a chutné brambory, které vyrostly v našem prostředí. Dovozy ze zemí jako Tunisko nebo Egypt jsou zbytečné. Upřednostněme českou produkci a místní pěstitele. Stát by měl tuzemské zemědělce motivovat, z hospodářského hlediska jde totiž o výrazně zlepšující plodinu. Kupujme proto české brambory." (zdroj: http://www.apic-ak.cz/novinky/prezident-ak-cr-na-tiskove-konferenci-k-produkci-brambor.php)

časopis Úroda:
Pokles výnosu brambor vzhledem k průběhu počasí je realitou nejen v České republice, ale také u největších pěstitelů Evropské unie – Německa, Velké Británie, Francie, Belgie a Nizozemska, tzv. EU-5. V návaznosti na tento fakt se očekává další růst cen této komodity, přesto brambory podle zástupců Českého bramborářského svazu, z. s., zůstanou nejlevnější zeleninou. Brambory jako zdravou zeleninu představuje i jedno z hesel kampaně, kterou Český bramborářský svaz za přispění Ministerstva zemědělství vede na podporu zvýšení konzumace české produkce této plodiny. Více zde...

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec