Brambory - zdravá potravina

Poradna

«123...7»
Mira
pátek, 13. října 2017, 13:11

Dobrý den.
Ráda bych se zeptala, čím může být způsobeno poškození bramborové odrůdy Adéla. Jedná se o černé skvrny na povrchu brambor, které zasahují i dovnitř a skoro to vypadá, jako by fleky mohly být vykousané, ale nejsou. Zasahují i dovnitř hlízy. Na některých místech toto mokvá. Je to choroba nebo to může být mechanické poškození? Bohužel se mi nedaří vložit obrázek. Děkuji

Dobrý den.
Je velmi obtížné pouze z vašeho popisu určit o jakou chorobu, fyziologickou poruchu nebo škůdce jde. Prosíme o zaslání obrázků na ochrana@vubhb.cz.
VÚB


Jarka
pátek, 6. října 2017, 13:19

Dobrý den. Chci se zeptat na zelenající špičky česneku. Po rozkrojení se objeví na řezu zelené tečkování, jen u špičky stroužku.
Děkuji.

Dobrý den.
Děkujeme za zajímavý dotaz. Ačkoliv se netýká brambor, pokusili jsme se Vám zjistit adekvátní odpověď a oslovili jsme pana Kozáka, který se zabývá šlechtěním česneku. Jeho odpověď je zde:

Se zelenavými špičkami se setkávám, přesný důvod však neznám. Vysvětluji si to tak, že česnekový stroužek je vlastně obalová šupina pupenu, tedy metamorfovaný list. Za jistých podmínek se při přístupu světla vytváří chlorofyl. Lze to považovat za fyziologickou poruchu, která nemá vliv na skladovatelnost, chuť ani sadbovou kvalitu stroužků.

Pokud budete mít další otázky ohledně česneku, pak kontaktujte přímo pana Kozáka na e-mail: cesnek@cesnek.cz nebo navštivte jejich webové stránky www.cesnek.cz, kde se dozvíte celou řadu zajímavých informací.
VÚB


Hana K.
pátek, 6. října 2017, 09:53

Dobrý den,

brambory na uskladnění jsou na povrchu viditelně částečně nazelenalé. Při použití škrabky na brambory je okrájená hlíza již žlutá, pouze odkrojená slupka se jeví těsně pod povrchem nazelenalá. Je možné brambory konzumovat? Pokud ano hned nebo později?

Děkuji za odpověď

Dobrý den.
Zelenání hlíz svědčí o tom, že hlízy byly skladovány na světle, případně nebyly dostatečně zahrnuty na poli v hrůbcích. Spolu se zeleným barvivem
(chlorofylem) se ale v těchto hlízách zvyšuje i obsah solaninů, což jsou alkaloidy, které jsou ve vyšší koncentraci zdraví škodlivé. Proto není vhodné zelené hlízy konzumovat. Záleží na rozsahu zelenání, každopádně by měly být brambory oloupány a nazelenalá dužnina odkrojena. Nejvyšší koncentrace alkaloidů je ve slupce a těsně pod ní. Částečně se tyto látky odbourávají při vaření.
VÚB


Kamil Bůžek
středa, 4. října 2017, 09:33

Dobrý den.Chtěl jsem se zeptat kde je k dostání sadba brambor Val Blue.Děkuji.
Chtěl bych na zkoušku koupit

Dobrý den.
Ohledně sadby odrůd brambor VÚB se obraťte na pana Kužela, mobil: 778713303.
VÚB


PhDr. Rous Zdeněk
úterý, 3. října 2017, 14:18

Prosím, pokud možno, o vysvětlení.
Již druhým rokem jsou při sklizni některé brambory, velké i menší, po vyorání na omak měkké .Po uskladnění nehnijí, po uvaření jsou mírně gumovité. Jsem malopěstitel. Každý rok po sklizni seji zelené hnojení-hořčici, kterou společně s hnojem od hosp. zvířat, králíci + slepice, na podzim hlubokou orbou zaorávám.Na jaře mírně přihnojuji um. hnojivem na brambory. V průběhu vegetace ošetřuji proti plísni Championem a proti mandelince ruční sběr v kombinaci s Calipsem dle předpisu .Tento problém se mi vyskytuje u odrůd Laura a Antonie.
Děkuj. za odpověď.

Dobrý den.
Příčinou uvedeného jevu je většinou předčasné zaschnutí nebo odumření stolonů (tj. podzemní části stonků, na kterých narůstají hlízy). Dochází k němu v období přísušku ve vegetaci. Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější. Ochranou je pravidelná zálivka po celé vegetační období, zvláště v době nárůstu hlíz. Jednotlivé odrůdy jsou k suchu různě citlivé.
VÚB


Lahodova
pondělí, 2. října 2017, 20:27

Dobrý den. Můžete mi poradit? Po uvaření brambory asi tak za 3 hodiny začnou bělat a druhý den už nejsou dobré. Děkuji

Dobrý den.
Změna barvy dužniny po uvaření a rychlost této změny je odrůdovou vlastností, částečně může být také ovlivněna průběhem povětrnostních podmínek ve vegetaci. Oxidační procesy a jejich projevy v podobě změny barvy do bílé, šedé apod. také závisí na teplotě, při které jsou vařené hlízy uchovávány. Nehledě na změnu barvy, přechovávání vařených brambor do druhého dne zhoršuje jejich kvalitu i chuťové vlastnosti.
VÚB


Radka
sobota, 30. září 2017, 12:40

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, kde mohu zakoupit alespoň pár brambor nové odrůdy VAL BLUE?Moc ráda bych vyzkoušela fialové brambory.
Ještě mám jeden dotaz. Používala jsem dříve sadbu brambor Rosella, pak jsem ji nesehnala a koupila jsem Red Anny (Rosella x Pamir), po 3 letech se mi opět podařilo sehnat Roselly a utvrdily mě opět v jejich dokonalosti chuti, výnosu, odolnosti ... , pro nás nepřekonatelné. Máme hlinito-písčitou půdu, n.výšku. 380m, a jsme ve srážkovém stínu, ale nemáme problém zalévat, políčko je cca 5 a, jen pro potřebu naší rodiny. ted tedy ten dotaz, dá se ještě sehnat a zakoupit sadba Rosella? Existuje v Čechách nějaká stanice, farma,...kde se zabývají i těmito o trochu staršími odrůdami? Děkuji za odpověď. RB

Dobrý den.
V našem sortimentu odrůd brambor jsou dvě odrůdy s fialovou barvou dužniny Valfi a Val Blue (v letošním roce získala ocenění Zlatý klas - viz záložka Ocenění a úspěchy) - popisy k jednotlivým odrůdám naleznete zde http://vubhb.cz/cs/clanky/brambory. Ohledně sadby se obraťte na pana Kužela, mobil: 778713303.
Bohužel odrůdu Rosella, pravděpodobně již budete shánět velmi těžko, jelikož v letošním roce nebyla zastoupena ani v množitelských plochách v ČR.
VÚB


Jiří
pondělí, 25. září 2017, 12:13

Dobrý den, na zakoupených bramborách se v řezu objevuje nahnělý řetízek kolem celé hlízy cca 1/2 cm pod slupkou. Prosím o info zda se jedná o nějakou chorobu či plíseň. Děkuji za odpověď

Dobrý den.
Vámi popisovaný řetízek na řezu hlízou jsou cévní svazky, které rozvádějí živiny v hlíze. U některých odrůd nejsou příliš zjevné, u jiných mohou mít výraznější zabarvení. Toto zabarvení bývá intenzivnější, pokud brambory trpěly nedostatkem vody, což byl případ letošního srpna. V cévních svazcích dochází k odumření části buněk ve vodivých pletivech, což způsobuje změnu barvy. Zřídka může být zbarvení způsobeno nesprávným použitím desikantu (přípravku na zničení natě před sklizní), především u sadbových brambor.
Nejedná se tedy o parazitickou chorobu a pokud hlízy nejsou silně poškozeny, lze je bez obav konzumovat.
VÚB


Marie
sobota, 23. září 2017, 08:07

Dobrý den,
na pozemku, který se mnoho let neobdělával, jsme mechanicky odstranili keře a plevele a zasázeli brambory. Sklizené hlízy mají na povrchu malé dírky a uvnitř různě velké dutiny s podlouhlými, bílými, asi milimetrovými útvary. V některých hlízách byly mnohonožky. Je možné, že by vykousání bylo způsobeno mnohonožkami? A jak pozemek obdělat příští rok? Děkuji za radu, Marie

Dobrý den.
Mnohonožky patří mezi členovce, kteří žijí v půdě a při jejím povrchu pod kameny, hrabankou, tlejícím listím a trávou. Živí se převážně rostlinnou potravou, nejčastěji tlejícími zbytky, méně často živými částmi rostlin. Škody na kulturních plodinách způsobují jen lokálně poměrně zřídka. Známé je např. poškození cibulovin, jahod, mrkve i brambor. K přemnožení těchto přírodě prospěšných živočichů dochází při určité souhře příznivých faktorů, tj. především potravní nabídky a vhodného průběhu meteorologických podmínek. Ve Vašem případě lze doporučit pro omezení škod v příštích letech vyvápnění půdy a dodržení odstupu při pěstování brambor na tomtéž pozemku po 3 – 4 letech. Vzhledem k tomu, že se pozemek řadu let neobdělával, počítejte také s vyšším výskytem drátovců, jimiž jsme se podrobně věnovali v předchozích odpovědích.
VÚB


Slávka Machová
čtvrtek, 21. září 2017, 14:05

Dobrý deň.
Prosím Vás, môžete mi poradiť, čo dať do pôdy, aby nám DROTOVCE neničili úrodu zemiakov?
Ďakujem.

Dobrý den.
Drátovci, larvy brouků kovaříků s dlouhodobým vývojem (většinou rodů Agriotes a Athous), jsou vážným problémem posledních let, zvláště na malých pozemcích. Boj s drátovci je velmi obtížný. Bohužel, žádný přípravek do brambor proti drátovcům zatím zaregistrován nebyl a v dohledné době pravděpodobně ani nebude. Registraci proti drátovcům pro rané brambory má v současné době pouze přípravek Monceren G, což je kombinované mořidlo, které má fungicidní (vločkovitost hlíz) a insekticidní složku (saví škůdci, mandelinka, drátovci). Problémem je, že u drátovců postihuje pouze tu část populace, která napadá sadbové, tedy matečné hlízy. V letošním roce mu navíc končí registrace. Použití dusíkatého vápna, které je občas doporučováno, je finančně náročné a v porovnání s účinností nedostačující. Drátovci se spíše přesunou do nižších vrstev půdy. S drátovci je nutno bojovat v rámci celého osevního sledu, a to především agrotechnickými opatřeními. Snížení výskytu lze dosáhnout pečlivým mechanickým obděláváním půdy, uplatněním podmítky a dvojí orby, účinné je použití rotavátorů. Každý z těchto zásahů postihne část populace larev. Plečkování také zasáhne část populace, ale pouze tu, která je těsně pod povrchem. Proto by bylo vhodné se především zaměřit na zpracování půdy při přípravě půdy (orba, rotavátor). Spolu s tímto opatřením je vhodná i včasná sklizeň, jelikož s délkou období od ukončení vegetace se napadení hlíz zvyšuje. V rámci osevního sledu je také nutné dbát na odplevelování pozemku, zaplevelené pozemky výskyt drátovců podporují. Více o tomto škůdci se dozvíte z naší publikace Drátovci a osenice u brambor, která vyšla v řadě Praktické informace, a kterou si můžete stáhnout zde: http://www.vubhb.cz/cs/knihovna/prakticke-informace/dratovci-a-osenice-u-brambor-2016
VÚB


Čeněk Čišecký
středa, 20. září 2017, 15:55

Dobrý den,
chtel bych se zeptat jak je to se stupni množení u sadbových brambor. Nikde jsem nenasel presne vymezeni tohoto pojmu a rozdeleni do jednotlivých kategorii. Potrebuji to kvuli objednavce sadbovych brambor kde je potřeba stupen mnozeni uvest.
Dekuji a preji hezky den

Dobrý den.
Pro výsadbu na běžné plochy je určen certifikovaný materiál kategorie A nebo B. Z hlediska spotřebitele se mezi sebou liší především přípustným výskytem virových a bakteriálních chorob. Více najdete ve vyhlášce č. 129/212 Sb. o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu, resp. v její změně č. 368/2015 Sb., kterou lze vyhledat na našich webových stránkách www.vubhb.cz v sekci "Legislativa".
VÚIB


Lukáš Holub
úterý, 19. září 2017, 15:05

Dobrý den, chtěl bych se optat, sklidili jsme brambory odrůdy Adéla a více jak polovina brambor je nahnilych.. Nikdy jsem se s tím nesetkal ale většina brambor má u kořínků tvar do špičky nebo jako by do slzy a celá ta špička je nahnila.. Vůbec nevím čím by to mohlo být způsobeno.. Děkuji

Dobrý den.
Je obtížné pouze z vašeho popisu určit chorobu a jejího původce. Nejčastější příčinou hniloby bývá měkká hniloba způsobená pektolytickými bakteriemi nebo napadení hlíz plísní bramboru. Změna tvaru hlíz, kterou uvádíte, pravděpodobně svědčí o zmlazení hlíz způsobeným obnovením růstu po přísušku.
Zmlazené hlízy pak častěji podléhají měkké bakteriální hnilobě. Prevencí je použití zdravé sadby, vyrovnaná výživa a rovnoměrné zásobení vodou, tedy závlaha pokud chybí dostatek srážek. Také nadměrné zamokření pozemku může být příčinou rozvoje měkké hniloby.
Více se o chorobách brambor dozvíte na našich webových stránkách www.vubhb.cz v sekci "publikace".
VÚB


BOHUMÍR KREJSA
pondělí, 18. září 2017, 11:44

NEVÍM, ZDA SE MI PODAŘILO SPRÁVNĚ ODESLAT MŮJ DNEŠNÍ DOTAZ
z E-MAILu: ................@seznam.cz

Nahlásila se mi nějaká chyba.

Děkuji a zdravím
KREJSA - LIBEREC

Dobrý den.
Vážený pane Krejso, Váš dotaz nepřišel, ale jelikož jsme obdrželi tuto zprávu a i další dotazy, pak vše funguje jak má. Pokud chcete ještě položit otázku, pak neváhejte a ještě jednou ho zadejte do našeho systému.
VÚB


Marion
pátek, 15. září 2017, 08:27

Dobrý den, pěstujeme odrůdu Princes, Dali, Red Ann. Koupená sadba u žlutých brambor. Letos pohnojeno před výsadbou (hnůj drobných hosp. zvířat). Odrůda Dali má některé brambory žlutý obal, ale uvnitř bílá nedobrá hmota. Nevím, jaké chyby děláme při pěstování. Snad moc dusíku. Nepřihnojujeme žádnými chemickými hnojivy. Půda hlinitopísčitá v mírném jižním svahu. Nadm. výška cca 500 m.

Dobrý den.
Podle vašeho stručného popisu a bez znalosti dalších podrobností je obtížné určit přesně vadu a její příčinu. Pravděpodobně se jedná o fyziologickou poruchu způsobenou abiotickými faktory. Těmi mohou být především nedostatky ve výživě a vliv povětrnostních a půdních podmínek. Bez půdního rozboru a vizuálního zhodnocení rostlin ve vegetaci nelze nedostatky ve výživě určit.
Hnojení hnojem drobných zvířat nemusí být dostatečné, navíc by měl být hnůj zapraven na podzim, aby se rozložil a rostliny stačily uvolněné živiny využít. Také hodně záleží na jeho kvalitě. Častou příčinou kvalitativních změn v dužnině jsou nevyrovnané vlhkostní poměry v půdě, resp. střídání vlhkých období a přísušků, proto je důležitá závlaha, zejména v letech s extrémními výkyvy počasí.
VÚB


Štěpanek Vladimir
úterý, 12. září 2017, 20:47

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jestli je možné zjistit odrůdu brambor, které pěstuji. Rád bych zakoupil novou sadbu.

Dobrý den.
Pokud se jedná o určení zcela neznámé odrůdy, je to poměrně obtížné při množství odrůd, které se doma množí a pěstují. Znáte-li však přibližně okruh několika odrůd, z kterých by neznámá odrůda mohla být, můžeme ji určit v rámci našich služeb. Cena služby je 100 Kč za jednu hlízu s dodací lhůtou jeden týden.
VÚB


Vilhelm Josef
úterý, 29. srpna 2017, 22:55

úterý 29.8.2017
Přeji pěkný den.
Měl bych jeden dotaz ohledně brambor.
Letos jsem sklidil polorané brambory Laura .Byly celkem slušné ,velké,ale některé byly uvnitř skoro úplně vyžrané. Na pohled byly pěkné ,až na malou dírku jak špendlíková hlavička a když jsem bramboru rozkrojil ,uvnitř byly vyžraná. Myslel jsem že je to od drátovců,ale žádného jsem tam nenašel,ale našel jsem uvnitř malinké černé slimáčky.Moje vysvětlení by bylo,že to vyžrali drátovci a pak se tam nastěhovali slimáčci a pokračovali ve zkáze. Jiné vysvětlení nemám, ale jak ti drátovci takovou malou dírkou vylezli ven?Toť záhada! Na jaře před sadbou jsem rozházel dusíkaté vápno (mělo zničit larvy i vajíčka drátovců a slimáků ) ale jak je vidět tak to nemělo žádný účinek.Hromadu brambor jsem musel vyhodit.Může mi někdo prosím vysvětlit jestli je to nový druh škůdců brambor a nebo se stotožňuje s mým vysvětlením o drátovcích a slimácích a jak proti tomu bojovat?Děkuji předem za odpověď J.V

Dobrý den.
Je velmi obtížné vyjádřit se zodpovědně k napadeným hlízám a příčinám poškození, pokud jsme je neviděli.
Drátovci i slimáčci však patří k častým škůdcům brambor, zejména na malých pozemcích, kde se koncentrují na maloplošné zdroje potravy.
Pokud se týká drátovců, jsou možnosti ochrany velmi omezené a k nejdůležitějším opatřením patří časté a důkladné obdělávání půdy, včasná sklizeň a nevysazovat brambory po trvalých travních porostech. Pro přímou ochranu není u nás registrován žádný přípravek. Dusíkaté vápno se sice traduje jako účinné, ale podle našich poznatků nemá u brambor jeho použití žádný efekt. Více se dočtete na našich webových stránkách www.vubhb.cz. V sekci "publikace" naleznete příručku Drátovci a osenice, kde je vše potřebné týkající se tohoto problému. To, že drátovce v hlíze většinou nezastihnete, je způsobeno jejich velkou pohyblivostí, kdy okamžitě opouští hlízy při sklizni.
U slimáčků je nejúčinnější použití moluskocidů. Registrovány jsou přípravky na bázi metaldehydu , fosforečnanu železitého, případně parazitické hlístice.
Seznam těchto přípravků najdete na internetové adrese http://eagri.cz/public/app/eagriapp/POR/Vyhledavani.aspx
VÚB


JOSEF
úterý, 29. srpna 2017, 14:14

Jak chemicky zničit plevelné brambory na stništi. Děkuji!

Dobrý den.
Ničení plevelných brambor na strništi je problematické. Rostliny bramboru mají v této fázi již vytvořeny dceřiné hlízy, které nebudou použitým herbicidem zničeny. Při použití např. glyfosátu dojde ke zničení pouze mateřské rostliny, životaschopné hlízy však v půdě zůstanou. Regulaci plevelných brambor je třeba provádět v ranějších vývojových fázích rostlin, nejlépe před začátkem, nebo na začátku nasazování hlíz. V porostech obilnin nebo v kukuřici se nejlépe osvědčily herbicidy na bázi účinných látek např. fluroxypyr, mesotrion, nebo tembotrion.
VÚB


Ján Ungár
pondělí, 28. srpna 2017, 12:51

Co dělat s bramborami, které jsou na povrchu zelené, a do jaké míry jsou škodlivé svým obsahem? Nejsem zkušený pěstitel, ale začátečník, tak se omlouvám za asi pro někoho jednoduchý dotaz.

Dobrý den.
Zelenání slupky je způsobeno působením světla na hlízy, kdy se ve slupce vytváří zelené barvivo - chlorofyl. To je samozřejmě neškodné, ale u zelených hlíz se zároveň zvyšuje obsah alkaloidů ze skupiny solaninů, které jsou při určité koncentraci toxické. Proto zelené hlízy není vhodné konzumovat.
Zamezit zelenání hlíz při pěstování brambor lze dostatečným nahrnutím hrůbků a po sklizni pak zabráněním přístupu světla na skladované hlízy.
VÚB


Jarmila Kubitová
pondělí, 28. srpna 2017, 12:38

Dobrý den,
27. srpna jsme začali sklízet brambory. Nať byla zaschlá. Brambory jsou hodně veliké, ale více jak 1/3 z vybraných brambor je shnilá. Tyto brambory jsou žluté a vedle na záhonu máme brambory červené a ty nejsou shnilé vůbec. Sadbu jsme měli koupenou, ale nevím jakou odrůdu.
Brambory pěstujeme každý rok, ale nikdy jsme neměli tolik shnilých. Je možné, že byla špatná sadba?
Děkuji za odpověď

Dobrý den.
Pro zodpovězení vašeho dotazu máme velmi málo potřebných informací, např. údaje o původu sadby, průběhu povětrnostních podmínek, pěstovaných odrůdách, pěstitelské oblasti aj. A hniloba může mít různé původce. To, že jedna z odrůd hnije a druhá ne, je běžný jev, neboť odrůdy se velmi liší v náchylnosti k jednotlivým chorobám.
Ale je málo pravděpodobné, že hniloba hlíz na vašem záhonu souvisí přímo se sadbou. Předpokládáme, že se nejspíše jedná o měkkou hnilobu způsobenou bakteriemi nebo hnilobu způsobenou primárně plísní bramboru s pokračujícím bakteriálním rozkladem. Více informací o chorobách bramboru, jejich původcích a způsobech ochrany se dozvíte v sekci "Publikace" na našich stránkách www.vubhb.cz.
VÚB


Rudolf Burián
úterý, 22. srpna 2017, 10:04

Dobrý den.
Obracím se na Vás s problémem: už druhým rokem se stalo, že brambory sázené na přelomu března a dubna do dnešního dne nemají uschlou nať, podrůstají, pod zemí se vytváří další a další "šlahouny" , na kterých vyrůstají další malé brambůrky, některé znovu vykvetly. Jedná se o brambory poloranné, (odrůdu nevím), sadba koupená v "kamenném obchodě", řádně označená. Půdu jsem při výsadbě pohnojil cereritem na brambory. Můžete mi prosím poradit, v čem jsem chyboval, kde se stala chyba? Mám brambory vykopat bez ohledu na to v jakém jsou stavu ? Nebo je můžu ještě nechat v zemi, aby dál dorůstaly? Nejsem velkopěstitel, brambory pěstuji na zahradě pro vlastní spotřebu.
Předem děkuji za vyčerpávající odpověď.

Podle vašeho popisu se pravděpodobně jedná o abiotickou hlízkovitost bramboru, kdy sadba nevzchází a na matečných hlízách se tvoří drobné hlízky. Nebo, pokud sadba vzešla, může jít o abiotické zmlazování. V obou případech jde o fyziologické choroby způsobené fyzikálními faktory. V prvním případě o vliv extrémních teplot. Přesně nelze říci, zda sadbu ovlivnily teploty vysoké nebo nízké a v kterém období k teplotnímu šoku došlo. Míra projevu je také odrůdovou vlastností. Mohlo k tomu dojít vlivem vysokých teplot před sklizní v loňském září, poklesem teplot v průběhu skladování nebo dokonce nízkými teplotami až po výsadbě. Je zřejmé, že kromě skladovacích teplot nelze faktory dané extrémním průběhem počasí ovlivnit. Pokud se týká výsadby, je lépe ji v případě nepříznivého počasí neuspěchat, ale vysazovat brambory do přiměřeně vyhřáté půdy.
V případě zmlazování jde obvykle o obnovení růstu po delším období sucha. Když brambory dostanou přísun vody v podobě intenzivnějších srážek, obnovuje se růst natě i hlíz a jsou znovu nasazovány hlízy nové. Zde je ochranou proti tomuto jevu pravidelná zálivka.
Více informací o fyziologických chorobách naleznete na našich stránkách www.vubhb.cz v sekci „Publikace“ v příručce Abiotikózy bramboru, fyziologické vady a poruchy.
Pokud je nať zelená a hlízy dorůstají, je vhodné nechat porost ještě vegetovat. Ale je pravděpodobné, že ve sklizni budou hlízy různého fyziologického stáří a jejich konzumní kvalita bude narušená a velmi nevyrovnaná.
VÚB

«123...7»
© 2017 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec