Vitamíny

Vitamíny patří mezi faktory, které řadí brambory mezi potraviny zvláštního významu. Nejdůležitější jsou vitamín C a některé ze skupiny vitamínů B: thiamin (vitamín B1), riboflavin (vitamín B2) a nikotinamid (vitamín PP, synonymum pro vitamin B3). V bramborách byly dále prokázány z vitamínů rozpustných v tucích karotenoidy (provitamíny A), tokoferol (vitamin E), vitamín K, z vitamínů rozpustných ve vodě pyridoxin (vitamín B6), kyselina pantotenová (vitamín B5) a další. Značné výkyvy v obsahu vitamínů jsou způsobeny počasím a odrůdou brambor. Vitamíny jsou celkově soustředěny více v dužnině hlíz, kolem cévních svazků, než pod slupkou.

Obsah vitamínů v bramborách a jejich podíl na denní spotřebě

Vitamín

Obsah mg /100g

% denní spotřeby

Vitamín C

20,0

33

B1 thiamin

0,1

5

B2 riboflavin

0,03

2

B3 niacin

1,1

6

B6 pyridoxin

0,2

9

Kyselina listová

0,018

5

Kyselina pantotenová

0,3

3

Vitamín K

0,0029

4

Největší pozornost je věnována vitamínu C, brambory představují jeho relativně levný, ale důležitý zdroj z hlediska krytí celkové denní potřeby organismu. Během vegetace se obsah vitamínu C zvyšuje, po uskladnění čerstvě sklizených hlíz na podzim nastává rychlý úbytek vitamínu C, který se v pozdější fázi zpomaluje. Na jaře však stále zůstává v hlízách ještě 40 až 70 % původního obsahu vitamínu C. Změny v obsahu vitamínu C značně ovlivňují způsob přípravy brambor. Vitamín C je také významným antioxidantem. Bramborové hlízy obsahují průměrně 20 mg/100 g vitamínu C, který může odpovídat až za 13 % celkové antioxidační kapacity. Obsah vitamínu C vytváří z brambor tzv. ochrannou potravinu proti kurdějím. Vitamín C je vitamínem rozpustným ve vodě, takže během vaření se ztrácí minimálně 30 % vitamínu C.

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec