16. listopadu 2016 se uskutečnil workshop „Brambory zdravá potravina“ netradiční užití brambor v kuchyni

čtvrtek, 17. listopadu 2016

Workshop, který proběhl na půdě Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkovův Brod, pracoviště Kyjovská, uspořádala Celostátní síť pro venkov ve spolupráci s Krajem Vysočina a Výzkumným ústavem bramborářským, s.r.o., Havlíčkův Brod. Setkání bylo zaměřeno na propagaci a užití brambor jako zdravé potraviny v kuchyni jiným než tradičním způsobem.

Cílem akce bylo podpořit spotřebu brambor místních producentů, zkrátit cestu od zemědělce ke spotřebitelům, podpořit poptávku čerstvých potravin do škol, současně ovlivnit zdravou výživu nejen ve školských zařízeních. Workshop byl určen pro pracovníky ve školních jídelnách, zaměstnance škol, studenty, samosprávu, širokou veřejnost, neziskové organizace, zemědělce, MAS a potencionální žadatelé o dotace PRV.                         

Program:

  • Aktivity Celostátní sítě pro venkov rok 2016, připravované akce pro rok 2017
    Ing. Dagmar Adámková - Koordinátor Celostátní sítě pro venkov, SZIF Brno
  • Nezastupitelná role brambor ve zdravé výživě 
    Ing. Milan Čížek Ph.D. - VÚB Havlíčkův Brod
  • Brambory jak je neznáme
    Ing. Jana Exnarová - VÚB Havlíčkův Brod
  • Představení novinky v sortimentu konzumních odrůd brambor
    Ing. Marie Rasochová CSc. - Medipo Agras H B,s.r.o.

Blok praktických ukázek a sdílených zkušeností:
Účastníci workshopu byli seznámeni s vhodností odrůd pro přípravu konkrétního pokrmu; obdrželi jednoduché návody na dané pokrmy s bilancí živin a kalorickou hodnotou.
Příklady jídelníčků zdravé výživy byly prezentovány přímo na akci v hotelové škole. Na každé jednotlivé menu byly použity různé typy brambor – ukázka konkrétního jídla, jeho forma a chuť při správném/nevhodném použití typu brambor. Jídelníčky byly prezentovány formou rautu. Jídla z brambor uvařili žáci Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod ve školní kuchyni.

Oficiální brožuru k workshopu, kde se můžete dozvědět více o varných typech brambor, nutričních hodnotách brambor, nalézt 4 vybrané recepty (Bramborový chléb, Bramborové placky, Bramborové špízy a Bramborový guláš s hlívou ústřičnou) včetně jejich výživových hodnot a další užitečné informace si můžete prohlédnout zde....

Více o workshopu se můžete dozvědět i na stránkách kraje Vysočina zde...

Na reportáž ze semináře se můžete podívat v pořadu Havlíčkobrodské minuty. Reportáž začíná od 7:36 min.

Koordinátorka Celostátní sítě pro venkov Dagmar Adámková seznamuje účastníky s aktivitami Celostátní sítě pro venkov Ing. Bc. Jitka Merunková vedoucí oddělení zemědělství z Krajského úřadu Kraje Vysočina  Ing. Milan Čížek Ph.D. (VÚB Havlíčkův Brod) přednáší o nezastupitelné roli brambor ve zdravé výživě
Ing. Milan Čížek Ph.D. (VÚB Havlíčkův Brod) přednáší o nezastupitelné roli brambor ve zdravé výživě Ing. Jana Exnarová (VÚB Havlíčkův Brod) přednáší o bramborách jak je neznáme Ing. Jana Exnarová (VÚB Havlíčkův Brod) přednáší o bramborách jak je neznáme
Ing. Marie Rasochová CSc. (Medipo Agras H B,s.r.o.) přednáší nejen o  novinkách v sortimentu konzumních odrůd brambor Ukázky balení a úpravy brambor Pohled do sálu, kde byla řada vedoucích jídelen, kuchařů a kuchařek z mateřských, základních i středních škol 
Připravené bramborové pokrmy na ochutnávku, v popředí brambory připravené k degustaci varných typů Poslední úpravy bramborových jídel, které připravili studenti Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod, pracoviště Kyjovská Bramborový salát s využitím odrůdy Valfi s fialovou dužninou
V popředí bramborové špízy V popředí nakrájené babiččiny bramborové placky s mákem a bramborové špízy Ochutnávka bramborových jídel v plném proudu
Bramborové omáčky na zalití noků Bramborové noky a bramborový chléb Ochutnávka bramborových jídel v plném proudu

 

© 2018 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec