Brambory - zdravá potravina

Valfi - varný typ BC
čtvrtek, 20. února 2014

2_valfi_v_small.jpg

Odrůda se specifickou vnitřní kvalitou hlíz s modrofialovou mramorovanou dužninou

PŮVOD: Odrůda Valfi vznikla ve Výzkumném ústavu bramborářském Havlíčkův Brod, s. r. o., jako klonový výběr z Britisch Columbia Blue. V České republice byla registrována v roce 2005. V témže roce byla na výstavě Země živitelka oceněna hlavní cenou Zlatý klas. Odrůdě byla udělena odrůdová práva Společenství (nařízení Rady (ES) 2100/94).

POPIS HLÍZ: Hlízy jsou oválné, středně velké až velké se středně hlubokými očky, s modrofialovou slupkou a modrofialovou mramorovanou dužninou.

HOSPODÁŘSKÉ VLASTNOSTI: Valfi je poloraná až polopozdní odrůda pro speciální užití, varný typ BC. Valfi je výjimečná nejen zabarvením slupky a dužniny, ale i specifickou vnitřní kvalitou konzumních hlíz. Je vhodná k přípravě přírodně zbarvených kaší, bramborových salátů, smažených hranolků a lupínků. Odrůda Valfi je středně odolná mechanickému poškození, středně až méně odolná aktinobakteriální obecné strupovitosti, náchylná plísni bramboru v nati. 

DOPORUČENÍ PRO PĚSTITELE: Vzhledem k nižší odolnosti proti napadení plísní bramboru na nati vyžaduje odrůda Valfi velkou péči při ochraně proti této chorobě, především ve druhé polovině vegetační doby, která se neobejde bez použití fungicidů. Pěstování této odrůdy není vhodné na pozemcích s výskytem aktinobakteriální obecné strupovitosti.

SPECIFIKA: Odrůda Valfi je zdrojem anthokyanových barviv, vyznačujících se antioxidační aktivitou. Během vegetace je při vytváření hlíz obsah anthokyanových barviv víceméně konstantní, na počátku vegetace je více soustředěn v pupkové části, ve stádiu zralosti dochází k vyrovnání obsahu v celé hlíze. Při skladování nízká teplota (4 °C) indukuje zvyšování anthokyanů. Na konci skladovacího období se anthokyany koncentrují spíše v korunkové části.

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec