Brambory - zdravá potravina

Na výstavě ZEMĚ ŽIVITELKA 2014 jsme získali ocenění "ZLATÝ KLAS S KYTIČKOU"
pondělí, 1. září 2014

Na výstavě ZEMĚ ŽIVITELKA 2014 jsme získali ocenění "ZLATÝ KLAS S KYTIČKOU" pro exponát kolekce odrůd topinamburu Rút, Karin, Zlata a Skarlet.

Její jedinečnost mimo jiné spočívá ve skutečnosti, že v současnosti neexistují v ČR žádné další právně chráněné odrůdy topinamburu. Topinambur je alternativní plodina s širokou možností uplatnění. Právem je považována za perspektivní plodinu 21. století. Možnost víceletého pěstování, celková nenáročnost pěstování po sobě a nízké energetické vstupy řadí topinambur mezi plodiny vhodné pro výrobu etanolu, bioplynu a tepla. V neposlední řadě nachází další uplatnění ve farmaceutickém průmyslu a v krmivářství. Z hlediska lidské výživy se jedná o u nás opomíjenou kořenovou zeleninu, kterou lze sklízet celoročně, s mnoha unikátními vlastnostmi, jako je obsah inulínu a minerálních látek. Významné je též využití v ekologickém zemědělství (jedná se o plodinu s pozitivním melioračním vlivem). Její ekologickou hodnotu podtrhuje skutečnost, že v našich podmínkách není topinambur napadán chorobami či škůdci, proti kterým by bylo nutné použít přípravky chemické ochrany rostlin. Co se týká jednotlivých odrůd předložené kolekce, odrůdu Rút lze využít jak pro produkci hlíz, tak i nadzemní hmoty. Jedná se o univerzální odrůdu vhodnou pro potravinářské využití, pro využití v krmivářství, farmaceutickém průmyslu nebo např. pro energetické účely. Odrůda Skarlet je vhodná především pro použití v krmivářství vzhledem k její dobré silážovatelnosti, a v energetice pro přímé spalování či výrobu bioplynu. Odrůda Karin je univerzálně použitelná pro všechny směry využití jak nadzemní části, tak i hlíz. Její předností jsou větší hlízy s pravidelným tvarem vhodné zejména pro potravinářské využití. Odrůda Zlata má z celé kolekce nejvyšší výnos hlíz, využitelných pro krmné a energetické účely. Je to odrůda velmi vhodná i pro okrasné a dekorativní účely. 
Kolekci topinambur na výstavě Země Živitelka v Českých Budějovicích představil ředitel Výzkumného ústavu bramborářského Ing. Jaroslav Čepl, CSc.. Video můžete shlédnout zde...
© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec