Brambory - zdravá potravina

České odrůdy konzumních brambor 2023

108_ceske_odrudy_2023_www-1.jpg
Kód: - Rok vydání: 2023 Autoři: Kolektiv autorů
Vydavatelé:
Českomoravská šlechtitelská a semenářská asociace, Zelený pruh 99, 140 02 Praha;
Poradenský svaz „Bramborářský kroužek“, z. s.
a Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s. r. o., Dobrovského 2366, CZ-580 01 Havlíčkův Brod.
Ilustrační foto Ing. Jaroslava Domkářová, Ph.D. a Ing. Petr Doležal, Ph.D.
Grafická úprava, foto receptů a genové banky: Jiří Trachtulec. Náklad 2000 výtisků.

Texty:

  • Ing. Jaroslava Domkářová, Ph.D.
  • Ing. Vítězslav Krejča
  • Ing. Viktor Kopačka
  • Ing. František Štefánek
  • Ing. Bohumil Vokál, CSc.

K dispozici jsou odrůdy s různou délkou vegetační doby (velmi rané, rané, polorané, polopozdní a pozdní), které především pěstitelům umožňují rozložit období sklizně a nabídnout svoji produkci již od poslední dekády května a plynule zásobovat trh až do jarních měsíců příštího roku. Především užití raných konzumních brambor je v zájmu kvality omezeno stanovenou dobou sklizně (do 30. června) a proto by na trhu po 15. červenci měly být k dispozici konzumní brambory ostatní, vypěstované pro sklizeň po 1. červenci.

Šlechtitelé dále vyhověli rostoucím požadavkům na odrůdy k výrobě různých potravinářských výrobků. Lze předpokládat, že i v budoucnu bude pokračovat šlechtění zaměřené především na kvalitu konzumu a suroviny pro zpracování. Přihlédnuto bude k aktuálním požadavkům spotřebitelů.

Upozornění: Všechna práva vyhrazena. Obsah stahovaných souborů nesmí být šířen ani použit k dalšímu publikování bez písemného souhlasu vydavatele.

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec