Recepty z workshopů „Brambory zdravá potravina“ netradiční užití brambor v kuchyni

pondělí, 8. května 2017

Zde naleznete recepty jídel, které jste mohli ochutnat na workshopech „Brambory zdravá potravina“ netradiční užití brambor v kuchyni

BRAMBOROVÝ CHLÉB
Suroviny: 
1000 g hladké mouky (lepší je chlebová mouka), 1 kostka droždí, 0,5 l vlažné vody (s chlebovou moukou bude potřeba vody trochu přidat), 4–5 středně velkých vařených brambor varný typ B, BC, 3 lžičky soli, semínka (sezamové, slunečnicové, lněné), kmín, ovesné vločky
Postup
Do mísy s moukou nadrobíme droždí a zalijeme vodou. Po chvíli přidáme sůl a nastrouhané předem uvařené brambory. Vypracujeme tuhé těsto a necháme 30 minut kynout (mezitím třikrát převalujeme). Semínka můžeme přidat také do těsta. Po vykynutí potřeme bílkem s vodou a posypeme semínky. Pečeme 40 minut při 150 – 180 o C. Chléb vydrží dlouho vláčný.
 

 

 

BABIČČINY BARTOUŠCI
Suroviny: 
brambory varný typ B, BC, polohrubá mouka , sádlo, máslo, mléko, mletý mák, moučkový cukr
Postup:
Oloupeme a uvaříme ve slané vodě (lze použít zbylé brambory od oběda). Slijeme vodu, necháme mírně vychladit a nastrouháme je. Na vále nastrouhané brambory dobře prohněteme s polohrubou moukou na vláčné těsto. Utvoříme váleček, který nakrájíme na stejné kousky. Vyválíme z nich tenké placky a opečeme je z obou stran. Ideální je v suché pánvi. Upečené placky nakrájíme nebo nůžkami nastříháme do misky na čtverečky cca. 2 x 2 cm a spaříme horkým mlékem tak, aby jen zvlhly. Přidáme rozemletý mák (cca 1 polévková lžíce na jednu placku), moučkový cukr podle chuti a nakonec omastíme rozehřátým sádlem nebo máslem. Pořádně promícháme a pak podáváme. Je to výborné teplé, ale leze s úspěchem konzumovat i za studena.
 

 

 

BRAMBOROVÉ ŠPÍZY
Suroviny:
1 kg brambor varný typ AB, BA, 0,5 kg cibule, 250 g anglické slaniny, 0,5 kg měkkého salámu se špekem, máslo, sůl, mletý pepř, mletý kmín, mletá sladká paprika (případně grilovací koření)
Postup:
Neoloupané brambory důkladně umyjeme a nakrájíme na plátky asi 0,5 cm silné. Rozložíme je, osolíme a opepříme. Slaninu a salám nakrájíme na plátky (přibližně jako brambory) a posypeme paprikou (grilovacím kořením). Oloupanou cibuli rozebereme po vrstvách a pokmínujeme. Všechno střídavě napichujeme na jehlu (nebo špejli, kterou předem namočíme ve vodě). Začínáme a končíme plátkem brambor. Špízy naskládáme na plech do trouby (podlijeme vodou) a pečeme, až jsou brambory měkké a zlatavé
 

 

 

BRAMBOROVÝ GULÁŠ S HLÍVOU ÚSTŘIČNOU
Suroviny:
800 g brambor varný typ B, 250 g hlívy ústřičné, 50 g, sádlo, 1 l vývaru, 2 cibule, 1 lžíce hladké mouky + voda, 2 lžíce nakrájené naťové cibulky, mletý pepř, kmín, sůl
Postup:
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky. Očištěnou hlívu nakrájíme na plátky. Na rozehřátém sádle zpěníme oloupané, nakrájené cibule, na ni vložíme nakrájenou hlívu, opepříme, okmínujeme. Hlívu chvíli restujeme, aby se vydusila. Pak přidáme nakrájené brambory na kostky, zalijeme horkým vývarem a vaříme téměř doměkka. Hladkou mouku rozšleháme v 1 dl studené vody, vlijeme ji ke konci vaření do guláše a za stálého míchání vaříme asi 8 minut, pak podle chuti dosolíme. Každou porci posypeme nakrájenou naťovou cibulkou nebo zelenými bylinkami a podáváme s chlebem nebo pečivem.
 
 
 
BRAMBOROVÝ SALÁT
Suroviny:
1 kg brambor varný typ A – AB, 2 – 3 mrkve (podle velikosti), ½ menšího celeru, 2 petržele, 1 cibule, 3 kyselé okurky, 2 uvařená vajíčka, plnotučná hořčice, sůl, pepř, majolka

Postup:
Brambory ve slupce řádně omyjeme a uvaříme do měkka. Necháme vychladit. Mezi tím si uvaříme kořenovou zeleninu na skus a po vychladnutí ji nakrájíme na kostičky, včetně cibule, okurek a uvařených vajec. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Všechny nakrájené suroviny v míse osolíme, opepříme, přidáme lžíci plnotučné hořčice a majolku. Opatrně vše promícháme. Lze přidat nasekanou zelenou petrželku, případně pažitku. Salát necháme odležet (případně ještě dochutíme) a podáváme.

 

 

 

BRAMBOROVÉ NOKY SE SÝROVOU OMÁČKOU
Suroviny:
500 g brambory, 80 g  hladká mouka, 2 ks žloutek, 50  máslo, sůl

Sýrová omáčka:
máslo, hladká mouka, mléko = bešamel, 400 ml sladké smetany, 200 g eidamu 45% (případně nivu a parmezán), 2 stroužky česneku, sůl, zelená petrželka
Postup:
Uvařené a vychlazené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Do nastrouhaných brambor si uděláme důlek, do kterého přidáme mouku, žloutky, rozpuštěné máslo a sůl. Vše důkladně promícháme, aby nám vzniklo tuhé bramborové těsto. Hotové těsto rozdělíme na 3 díly a z každého dílu uválíme 1 cm tlustý váleček, který rozkrájíme na malé kousky. V dlaních z těchto kousků tvoříme malé noky, které vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme 2 až 3 minuty, dokud noky nevyplavou na povrch. Uvařené noky scedíme. Dále se pustíme do sýrové omáčky: v menším hrnci si rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a umícháme světlou jíšku. Přidáme mléko a vymícháme bešamel tak hustý, aby odpovídal hustější omáčce. Přidáme nastrouhaný sýr a smetanu, utřený česnek a osolíme. Sýrovou omáčku hřejeme tak dlouho, dokud se sýr zcela nerozpustí. Hotovou omáčkou přelijeme bramborové noky, které navrch posypeme nasekanou zelenou petrželkou. Ihned podáváme.
 
 
 
 
© 2017 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec