Součástí prezentace VÚB byla ukázka hlíz s barevnou dužninou (červenou, žlutou a fialovou) a speciální tradiční odrůdy Keřkovské rohlíčky. Výstavka byla doplněna o hlízy topinamburu, jakonu, batátů a čekanky, podobně jako ukázky brambor uchovávaných „in vitro“ (na médiu, ve zkumavkách). Pracovníci VÚB poskytli zájemcům z řad veřejnosti poradenskou službu. Děti měly možnost namalovat brambory podle své fantazie. Výběr nejlepších obrázků si můžete prohlédnout níže.
V gastrostudiu muzea návštěvníci vyslechli zajímavé povídání Ing. Jaroslavy Domkářové, Ph.D., MBA a Ing. Jany Exnarové nejen o vaření brambor, ale i šlechtění nových odrůd. Přitom mohli ochutnat vařené brambory s různě barevnou dužninou „na loupačku“ a rovněž bramborové lupínky žluté, fialové a červené barvy.
V rámci své prezentace poskytl návštěvníkům akce mnoho informací na téma Brambory – zdravá potravina výkonný ředitel VÚB Ing. Jaroslav Čepl, CSc.
FOTOGALERIE z Noci vědců:
![](/Userfiles/Files/Aktuality/2019/Noc vědců/_dsc0012.jpg) |
![](/Userfiles/Files/Aktuality/2019/Noc vědců/_dsc0022.jpg) |
![](/Userfiles/Files/Aktuality/2019/Noc vědců/_dsc0029.jpg) |
Prezentace hlíz různých plodin |
Ukázka brambor uchovávaných „in vitro“ |
Příprava ochutnávky brambor s různou barvou dužniny |
![](/Userfiles/Files/Aktuality/2019/Noc vědců/20190927_185058.jpg) |
![](/Userfiles/Files/Aktuality/2019/Noc vědců/20190927_185122.jpg) |
![](/Userfiles/Files/Aktuality/2019/Noc vědců/20190927_185126.jpg) |
Příprava bramborových lupínku různě baravných |
Bramborové lupínky z hlíz s červenou barvou dužniny |
Bramborové lupínky z hlíz s fialovou barvou dužniny |
Výběr nejlepších obrázků, které malovaly děti na téma brambory: