Brambory - zdravá potravina

Poradna

Anonym
pondělí, 8. července 2024, 15:29

Vážení, prosím o určení choroby na snímku. Kromě macerace stonku u povrchu zeminy a svinutých (především horních) listů je také hnilobou postižena jedna (rozlomená) hlíza. Děkuji za provozování poradny.
S pozdravem
Jan Boháč

2785_DSCF6644.JPG

Dobrý den.
Podle fotografie se jedná o bakteriální černání stonku způsobené bakteriemi Pectobacterium carotovorum, Pectobacterium atrosepticum nebo Dickeya chrysanthemi. Příznakem napadení je černání bází stonků postupující od matečné hlízy k povrchu půdy a později k nadzemní části, jejich pletivo maceruje, jednotlivé stonky nebo celá rostlina vadnou, krní a odumírají.
Dochází i k napadení dceřiných hlíz, zejména ve vlhkých letech a při zamokření pozemku. Hlízy se mohou rozkládat již v půdě nebo po sklizni a rozklad je provázen silným zápachem. Chorobu podporují těžší půdy a jejich nadměrná vlhkost a zamokření pozemku, zejména krátce po výsadbě. Některé odrůdy jsou k této chorobě více náchylné. Bakterie se přenášejí napadenou nebo kontaminovanou sadbou. Ochrana spočívá v používání certifikované sadby, omezení mechanického poškození hlíz a zajištění vhodných skladovacích podmínek. Napadené rostliny je vhodné odstranit z porostu.
VÚB


Martin
středa, 3. července 2024, 06:27

Dobrý den,
Má nějaký vliv na výnos brambor odstraňování semeníků nebo květu z brambor?
Děkuji Martin

Dobrý den.
Odstraňování květů a bobulí výnos hlíz prakticky neovlivňuje. Květ a nasazování bobulí je také odrůdovou vlastností. Některé odrůdy nekvetou vůbec, jiné zřídka, některé pravidelně a bohatě. Obdobně to platí pro nasazování plodů.
VÚB


Dušan
pondělí, 1. července 2024, 14:23

Dobrý den, prosím Vás, nevím na jaké oddělení se zeptat na radu, tak to zkouším zde. Dnes po bouřce mam polámanou a lehnutou nať od brambor. Je to problém nebo se vzpamatuje, mám s ní něco dělat. Moc Vám předem děkuji za odpověď.
Dušan

Dobrý den.
U poškozeného porostu je vhodné zintenzivnit fungicidní ochranu proti plísni bramboru a alternariovým skvrnitostem, případně přihnojit na list močovinou ( koncentrace do 9 %) a hořkou solí (koncentrace 5 %). Přihnojení však závisí na odrůdě, u velmi raných odrůd sázených v březnu, které budou brzy končit vegetaci, není již přihnojení potřebné.
VÚB


Tomáš
neděle, 30. června 2024, 06:50

Dobrý den, již několik let pěstuji brambory Antonia v v n.m. výšce cca 600m. Obvykle sázím kolem 8.května. Letos jsem sadil již 8. dubna vzhledem k počasí. V současné době brambory odkvétají. Nic méně mám polehané natě ( vítr a silné deště) tak jsem zintezivnil postřik fugicidi . Střídám Finito s Revusem TOP. Chci se zeptat , jelikož je poměrně vlhký rok. Kdy bych měl brambory vyorat. Vždy jsem vyoraval cca 1. týden v září. Letos jelikož šli brambory dříve o měsíc do země mám vyorat dříve?
Moc děkuji za Vaši odpověď
S úctou a přáním krásného dne
Tomáš K.

Dobrý den.
Při sklizni brambor nezáleží příliš na kalendářním datu, ale hlavně na stavu porostu, resp. hlíz. Brambory na uskladnění by se měly sklízet dva až tři týdny po ukončení vegetace, tj. buď po přirozeném odumření natě nebo umělém ukončení vegetace (vytrhání, posekání, v případě, kdy je porost silně napaden plísní). Důležité je, aby v době sklizně byla vyzrálá slupka hlíz.
To lze prakticky poznat tak, že se slupka již neodlupuje při promnutí hlízy v dlani. Obecně také platí, že by se hlízy po ukončení vegetace neměly v půdě nechávat zbytečně dlouho, protože se pak zvyšuje napadení drátovci a některými chorobami (vločkovitost, stříbřitost).
VÚB


Marek
pondělí, 24. června 2024, 13:38

Dobrý den chystám se tak do 14 dnů sklidit odrůdu velmi rannych brambor Colette. Natě už jsou odkvetene mám je posekat nebo nechat do sklizně i z natí. Děkuji za odpověď.

Dobrý den.
Záleží na tom, jak jsou velké hlízy a zda potřebujete, aby ještě dorostly a vyzrály. Každopádně odstraněním natě urychlíte vyzrávání slupky hlíz a zabráníte případné infekci hlíz plísní bramboru. Sníží se i napadení vločkovitostí hlíz.
VÚB


Dušan
čtvrtek, 20. června 2024, 08:31

Dobrý den,dnes po bouřce mám polámané natě u brambor,některá nať je ohnutá,je to problém,nebo,se to vzpamatuje,děkuji za radu.

Dobrý den.
U poškozeného porostu je vhodné zintenzivnit fungicidní ochranu proti plísni bramboru a alternariovým skvrnitostem, případně přihnojit na list močovinou ( koncentrace do 9 %) a hořkou solí (koncentrace 5 %). Přihnojení však závisí na odrůdě, u velmi raných odrůd sázených v březnu, které budou brzy končit vegetaci, není již přihnojení potřebné.
VÚB


Jaroslav Hlava
středa, 19. června 2024, 20:12

Dobrý den, prosím o identifikaci poškození bramborové natě.

2777_IMG_20240619_184340.jpg

Dobrý den.
Obecně lze na fotografii pozorovat nějaké požerky (spodní listy) a dále nekrózy a v jejich důsledku vypadávání odumřelého pletiva mezi žilnatinou.
Příčin může být více a pouze z fotografie je nelze bohužel přesně určit. Z celkového pohledu se ale zdá, že poškození porostu není nijak závažné.
VÚB


Zdeněk Záliš
středa, 19. června 2024, 12:50

Dobrý den,
postřiky proti plísni bramborové Ridomil Gold a Acrobat byly zakázány. Existují prostředky, které je nahrazují. Aby působily současně na plíseň bramborovou tak na Alternariovou skvrnitost?
Děkuji

Dobrý den.
Proti oběma chorobám jsou aktuálně registrované fungicidy Revus TOP (úč. l. mandipropamid, difenokonazol) a Vendetta (úč. l. fluazinam, azoxystrobin). Oba dva přípravky vykazují velmi dobrou účinnost na plíseň bramboru i alternariové skvrnitosti.
VÚB


Michal
sobota, 15. června 2024, 06:18

Dobrý den.
Mohu použít insekticidní postřik na mandelinku během kvetení brambor?
Popřípadě jaký postřik použít. Mám zde na výběr Voliam, Mospilan. Který znich.
Děkuji

Dobrý den.
Při použití pesticidů se musíte vždy řídit údaji na etiketě přípravku popř. u malobalení údaji v návodu. Jelikož přípravek Voliam má omezení aplikace od 31 BBCH do 60 BBCH, což je do počátku otevření prvních kvítků, pak později už byste ho aplikovat neměl. Jinak u insekticidních přípravků se v období kvetení brambor, i u přípravků, které lze v této době použít, vždy doporučuje aplikace po ránu nebo v pozdějších odpoledních hodinách, kdy je již ukončen let včel a dalších necílových druhů.
VÚB


Zdeněk Stejskal
úterý, 11. června 2024, 15:22

Dobrý den, už asi deset roků beru sadbu brambor z České Bělé, letos poprvé se mi ukázal asi plíseň bramborová, krásné natě začínají vadnout a stonky jsou takové slizké. Nikdy jsem se něčím takovým nesetkal, tak nevím co to je. Není napadena celá zahrada, ale jednotlivé kusy. Co použít za postřik a postříkat všechno, nebo jenom napadené kusy?

Dobrý den.
Podle Vašeho popisu se jedná zřejmě o bakteriální černání stonku způsobené bakteriemi (Pectobacterium carotovorum, Pectobacterium atrosepticum nebo Dickeya chrysanthemi), Příznakem napadení je černání bází stonků postupující od matečné hlízy k povrchu půdy a později k nadzemní části, jejich pletivo maceruje, jednotlivé stonky nebo celá rostlina vadnou, krní a odumírají. Dochází i k napadení dceřiných hlíz, pokud jsou již vytvořeny.
Chorobu podporují těžší půdy a jejich nadměrná vlhkost a zamokření pozemku, zejména krátce po výsadbě. Některé odrůdy jsou k této chorobě více náchylné.
Bakterie se přenášejí napadenou nebo kontaminovanou sadbou. Napadené rostliny je vhodné odstranit z porostu. Proti této chorobě žádný postřik nepomůže.
VÚB


Jarda
úterý, 11. června 2024, 00:33

Dobrý den,
Postříkal jsem brambory před třemi týdny sencorem. Zabral, ale na ježatku, laskavec a ještě nějaký plevel je to slabé .Krom toho spadlo hodně vody v bouřkách takže už asi nebude mít velký účinek. Chci to postříkat titusem. Zajímalo by mě, jestli můžu a jestli učinkuje dobře na laskavec a ježatku? a nebo ježatku likvidovat galantem, popřípadě jestli to třeba můžu namíchat?

Dobrý den.
Herbicid Titus 25 WG má na ježatku kuří nohu poměrně vysokou účinnost, a to až do fáze konce odnožování. Také na laskavec je Titus účinný. U laskavce je však nevýhoda, že vzchází postupně. Titusem je spolehlivě huben do fáze cca
4 pravých listů, u větších rostlin účinnost klesá. Pro oba tyto plevelné druhy je lépe volit vyšší dávku Titusu - 60 g/ha.
VÚB


Alena hrdlickova
sobota, 8. června 2024, 21:51

Mám dotaz,zasadila jsem loňské velmi rané brambory.Ani u jednoho mi nenarostla nať,ale v zemi rostou z bramboru nové . Zajímá mne zda jsou použitelné.dekuji

Dobrý den.
Pravděpodobně se jedná o abiotickou hlízkovitost bramboru, kdy sadba nevzchází a na matečných hlízách se tvoří drobné hlízky. Je to fyziologická choroba vyvolaná fyzikálními faktory. Je způsobena vlivem extrémních teplot, resp. teplotním šokem a je obtížné odhadnout, zda sadbu ovlivnily teploty vysoké nebo nízké a v kterém období k teplotnímu šoku došlo. Míra projevu je také odrůdovou vlastností. Mohlo k tomu dojít vlivem vysokých teplot před sklizní sadby v loňském roce, poklesem teplot v průběhu skladování nebo dokonce nízkými teplotami až po výsadbě.
Konzumace těchto hlíz není vhodná, neboť mohou obsahovat vyšší množství alkaloidů ze skupiny solaninů s negativním až toxickým působením na lidské zdraví.
VÚB


Marek
sobota, 8. června 2024, 09:51

Dobrý den dnes jsem skusil nakopat pár brambor odrůda Impala brambory ještě nejsou odkvetene některé velké hlízy byly krásně žluté některé menší spíš bílé může to být že by ještě nebyly zralé nebo čím to může být způsobeno. Děkuji za odpověď.

Dobrý den.
Ano, v podstatě máte pravdu. Vyzrálost hlíz určuje jejich konzumní kvalitu, která je dána tzv. konzumní zralostí, a ta je dosažena v závěru vegetace dané odrůdy. U prvních sklizní velmi raných brambor musíte počítat s tím, že konzumní zralosti nedosáhnou všechny hlízy.
VÚB


Miloslav
pátek, 7. června 2024, 10:12

Mohu použít postřik Sencor na brambory při výšce natě 25cm? Děkuji.

Dobrý den.
Postemergentní aplikace Sencoru (úč. látka metribuzin) je doporučována do výšky 15 cm. U vyššího porostu lze aplikovat pouze u odrůd brambor, které nejsou na postemergentní aplikaci metribuzinu citlivé. Citlivost konkrétní odrůdy Vám můžeme sdělit, případně v minulých letech byla tabulka citlivosti odrůd uváděna u přípravku Sencor v katalogu přípravků na ochranu rostlin firmy Bayer.
VÚB


Jakub
neděle, 26. května 2024, 11:25

Dobrý den, může se na fotce jednat o plíseň bramborovou? Omlouvám se za dotaz na rajčata. Stonky, zálístky a okraje listů (hrany) šednou a místy jsou vidět černé tečky, pár spodních listů žloutne, ale jinak na listech není vidět žádné poškození. Děkuji za odpověď.

2767_099808e5-6424-4362-8f2a-d4bc8473ae72.jpg

Dobrý den.
Plíseň bramboru lze vyloučit, ta má na listech jiné a poměrně typické příznaky v podobě vodnatých nekrotických skvrn , často s šedavým povlakem na spodní straně listů. Pravděpodobně půjde o poškození bakteriemi nebo nějakou fyziologickou příčinu, to ale nelze podle fotografie přesněji identifikovat.
VÚB


Marek
pátek, 17. května 2024, 13:34

Dobrý den. Dnes jsem nahrnul brambory. Některé rostliny které byly menší se mi podařilo zahrnout, pak začalo pršet, tak už jsem je nestihl trochu ručně odhrnout. Protlačí se zahrnuté rostliny? Děkuji za odpověď.

Dobrý den.
Nemějte obavy, vyšší nahrnutí není na závadu, brambory si s tím poradí. Dostatečné nahrnutí hrůbků zabrání případnému zelenání dceřiných hlíz.
VÚB


Marek
úterý, 14. května 2024, 15:57

Dobrý den. Můžu postříkat brambory lignohumatem na list a v jaké koncentraci? Je možné aplikovat dohromady s postřikem proti plísni - magnicur finito? Jaká je vhodná doba na postřik - brzy ráno nebo až na večer a je vhodné provádět postřik proti plísní preventivně? Děkuji za odpověď.

Dobrý den.
Lignohumát můžete použít na list v koncentraci 0,02 - 0,05 %, a to po vzejití při výšce rostlin kolem 10 cm a podruhé během tvorby poupat. V této době je také vhodné aplikovat první preventivní ošetření proti plísni bramboru. Ošetření dohromady s lignohumátem je možné s jakýmkoliv fungicidem. Obecně platí, že ošetřování je vhodné provádět v době, kdy není intenzivní sluneční záření.
VÚB


Marie
pondělí, 13. května 2024, 11:19

Dobrý den, prosím o radu, jak snížit strupovitost? Děkuji

Dobrý den.
Aktinobakteriální obecnou strupovitost bramboru způsobují vláknité půdní bakterie Streptomyces scabiei, zdroj infekce je v půdě. K infekci hlíz dochází na počátku jejich tvorby, tj. při velikosti 0,5 - 1 cm, zejména je-li v této době půdní přísušek, který tomuto původci vyhovuje. Jedinou účinnou ochranou je závlaha v době, kdy dochází k infekci. Značné rozdíly v náchylnosti k chorobě jsou také mezi jednotlivými odrůdami. Doporučujeme vám v daném místě brambory nejméně tři roky nepěstovat a změnit odrůdu. Pokud je to možné, pravidelně zavlažujte. Z důvodu ochrany proti strupovitosti by měla být půda přiměřeně vlhká především v době 6 až 7 týdnů po výsadbě, kdy se začínají tvořit hlízy.
Více najdete v příručce Aktinobakteriální obecná strupovitost bramboru na našich webových stránkách v sekci Publikace.
VÚB


Anonym
úterý, 7. května 2024, 10:31

Vážení,
v sekci "Pěstitelská opatření" jsou rady k zálivce v době vegetace, resp. pro období intenzivního růstu hlíz. Můžete, prosím, komentovat potřebnost zálivky po výsadbě a do období intenzivního růstu hlíz?
S pozdravem
J Boháč

Dobrý den.
Po výsadbě nejsou brambory na vláhu náročné neboť čerpají vodu z matečné hlízy. V půdě je navíc obvykle dostatečná zásoba půdní vláhy, takže zavlažování není potřeba. Pokud by však i v tomto období bylo extrémní sucho (to lze laicky poznat podle vadnutí již vegetujících rostlin), je vhodné půdu mírně zavlažit pro podporu rychlejšího klíčení a zakořeňování. Potřeba závlahy v případě přísušku pak nastává s růstem prvních listů, tedy od vzejití porostu. Nejvyšší potřeba vody je pak v době plné vegetace od období počátku nasazování hlíz, což je přibližně 6 až 7 týdnů po výsadbě. Optimální obsah vody v půdě ve vegetaci pro brambory by měl být 70 až 80 % polní vodní kapacity. To lze odhadnout tak, že je z půdy v dlani cítit vlhkost, ale při stisknutí se ještě nevytvářejí hroudy. Pro měření půdní vlhkosti samozřejmě existuje řada přístrojů, které se využívají pro řízení závlahy ve velkovýrobě.
VÚB


Miloslava
sobota, 4. května 2024, 18:41

Je to dva roky co jsem nevím již kde dostala sadbu brambor s označením GRENADA.Velice nám chutnali,ale bohužel jsme si nenechali na sadbu a teď je nemohu sehnat.Byly to brambory salátové, ideální na hranolky,nikoli však na kaši.Máme malou zahrádku a pár řádků brambor každoročně máme.Teď máme IMPALU,BERNINU,Anusku. Pro příští rok bych chtěla nějakou odrůdu ideální na salát a hranolky.Poraďte jaká odrůda ny byla ideální. Děkuji za radu.

Dobrý den.
Na základě výsledků pro Seznam doporučených odrůd, by Vaše požadavky měla splňovat česká odrůda Radmila, vyšlechtěná ve Vese Velhartice. Je to poloraná odrůda pro přímý konzum, varný typ AB, vhodná také pro úpravu loupáním a pro zpracování na hranolky. Hlízy jsou dlouze oválné, dužnina světle žlutá.
VÚB

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec