Brambory - zdravá potravina

Poradna

Radek Ryvola
úterý, 7. ledna 2025, 21:56

Dobrý den,
když se začtu do těch dotazů k bramborám až i hodně do historie a k jejich vadám, tak mohu směle tvrdit, že nejméně 60 % všech vašich odpovědí k vadám a problémům brambor se točí kolem množství a průběhu vláhy v průběhu vegetace. Dále se o bramborách píše, že kromě vhodně rozloženého přísunu vláhy bramborám rovněž nedělají dobře vysoké teploty, kdy optimální teplota pro růst je 20 - 24 stupňů Celsia a při teplotách kolem 30 stupňů se jejich růst zastavuje. Čili kombinace sucha a vysokých teplot je pro brambory zdrcující. K tomu mě napadá několik dotazů:
1) Jestliže v loňském roce bylo již v Čr 42 tropických dní, podle některých zdrojů a alespoň jedné meteorologické stanice pak 57 dní, a jestliže lze očekávat pokračující tento trend, můžete se uvést, které současné odrůdy brambor pěstované přes léto brambory těmto podmínkám a nepravidelnosti zálivky (přísuškům) nejlépe odolávají včetně těch, o kterých víte, ale je šlechtí i jiné subjekty v ČR?
2) Co proti tomu trendu v pěstitelství váš VU dělá a jaké vyvíjí brambory, které tomuto trendu budou odolávat, nebo to skončí v podobě klimatizovaných polí s pravidelnou regulovanou kapkovou zálivkou na míru, kdy pak brambory budou stát 1000 Kč za kilogram :-) ?
3) Jestliže brambory při vysokých teplotách nerostou, je na místě spolu s počtem takových teplých letních a zářijových dní v podstatě počítat s prodlužující se pěstební délkou nebo lze tento teplotní vliv stále ještě zanedbat?
4) Nikoho nepřekvapuje, že v teplých jižních krajích jsou v zemědělském roce dvě úrody kde čeho. Bude se to se zvyšujícími se teplotami u nás týkat i brambor? Jak to vyřešit se skladováním sadby?

S pozdravem Radek

Dobrý den.
Vaše dotazy zahrnují příliš širokou problematiku a vyžadují obsáhlé odpovědí. To přesahuje cíl a zaměření této poradny. Máte-li zájem, můžeme vám nabídnout osobní konzultaci s našimi odborníky.
VÚB


Zelený
úterý, 7. ledna 2025, 20:24

Dobrý den, dnes ještě jeden dotaz.
dočetl jsem se, že nazelenalé hlízy (které nejsou pro svůj zvýšený obsah solaninu vhodné ke konzumaci) jsou zdravější pro sadbu než ty normální brambory. Můžete to prosím vysvětlit?
Děkuji a zdravím Zelený

Dobrý den.
Světlo aktivizuje tvorbu chlorofylu, některých růstových hormonů a dalších látek (včetně zmíněných solaninů). A také přímo limituje růst mycelia, např. původce vločkovitosti. Proto může být sadba z tohoto hlediska zdravější. Ale neplatí to samozřejmě pro virové a případně některé bakteriální nebo i houbové choroby, kterými je již sadba latentně infikována.
VÚB


Pokorný
úterý, 7. ledna 2025, 14:07

Dobrý den,
"odjakživa" jsem slýchával, že Vysočina je typický kraj pro pěstování brambor s velkou tradicí. Chtěl bych se zeptat, čím je tedy Vysočina tak specificky výhodná právě pro to pěstování brambor (je to složením půdy - něco jako pro pěstování chmelu, klimatickými podmínkami, něco jiného?) nebo je to v kontextu naopak toho, že se tam "ničemu jinému" tak moc nedaří?

Děkuji a zdravím
Pokorný

Dobrý den.
Brambory jsou plodinou pocházející z vysokohorského prostředí, což obecně znamená, že jim vyhovují nižší teploty a dostatek srážek. Proto se brambory historicky staly jednou z hlavních plodin Vysočiny a tato oblast má největší plochu brambor i dnes. Dalším důvodem je snadnější pěstování sadby, protože ve vyšších polohách je nižší výskyt přenašečů virových chorob, tj. mšic. Nižší ztráty zde způsobuje také např. mandelinka bramborová.
V posledních desetiletích se ale značná část ploch brambor přesunula do ranobramborářských oblastí, kde se nepěstují jen brambory rané, ale i brambory ostatní, především u velkých specializovaných podniků. Předpokladem je využití závlah. Cílem je zajistit kontinuální dodávky brambor velkoodběratelům, kterými jsou převážně supermarkety.
VÚB


Zelený
úterý, 7. ledna 2025, 14:01

Dobrý den, velmi srdečně VUB zdravím v novém roce a přeji vše dobré.
Mám takový možná trochu nenormální dotaz k pojmu zralosti, co to vlastně u brambor znamená. U brambor se podle druhu a účelu uvádí jako jeden ze zásadních parametrů délka vegetace do zralosti od 90 do 145 dní. Obecně se má za to, že rané a velmi rané brambory dozrávají v kratším čase a je možné je vykopat a konzumovat již na konci jara po 90 – 110 dnech s tím, že jsou určeny k rychlé spotřebě a jejich skladovatelnost je proto krátká. Naproti tomu jsou brambory pozdní a polo pozdní, které jsou primárně určeny ke sklizni na podzim a k dlouhému skladování.
Existují však odrůdy, které mají z hlediska spotřeby a užití parametry až neuvěřitelně univerzální vlastnosti. Slučují totiž výhody brambor ranných a pozdních, tj. dají se velmi brzy konzumovat a rovněž mají dlouhou skladovatelnost až do března. Z mého studia informací k pěstování brambor lze ale předpokládat, že pěstební postupy u raných brambor se z hlediska skladovatelnosti budou u té stejné odrůdy lišit.
Takovým případem hodným pozornosti se těší např. odrůda Bellarosa (ale není sama!), která popisovanými parametry patří k těm úplně nejrannějším odrůdám, dokonce některé zdroje tvrdí, že lze při použití určitých přípravných urychlujících postupů získat hlízy v konzumní velikosti a kvalitě již za 55 dní od vsazení do země, ale současně se uvádí, že je možné tuto odrůdu skladovat do března. Mám však za to, že deklarovanou skladovatelnost nemají brambory vykopané zpravidla již po odkvětu za těch „55 či 90 dní“, kdy nať je při sklizni ještě zelená, že pro tu uváděnou skladovatelnost do března platí úplně jiná vegetační doba do zralosti, tj. 90 + nejméně 1, možná až 2 měsíce, kdy dojde k přirozenému ukončení vegetačnímu cyklu rostliny úplným seschnutím natě plus další týden dva stabilizačního pobytu v zemině.
Čili z logiky věci by se asi u některých, zejména velmi raných a raných brambor, měly uvádět dva termíny zralosti, tj. ten první, kdy nejdříve je možné začít brambory vykopávat „za zelena“ a konzumovat, a druhý termín, kdy ty stejné brambory dozrají do úplné zralosti potřebné k zajištění nejvyšší kvality brambory právě pro to skladování.
Prosím o vyjádření k této věci zralosti.
Děkuji a pěkné dny. Zelený

Dobrý den.
Délka vegetace je parametr orientační, nikoliv zásadní a může se i velmi lišit v závislosti na vegetačních podmínkách v daném roce. Samozřejmě že do určité míry předurčuje spotřebitelské využití odrůdy. Podle délky vegetační doby nelze však nijak striktně deklarovat skladovatelnost odrůd.
Z hlediska spotřebitele bez ohledu na konkrétní odrůdu rozlišujeme brambory rané a brambory ostatní. Za brambory rané jsou považovány ty, které jsou sklizeny do konce června a nemají vyzrálou slupku, která se obvykle loupe a jsou určeny k okamžité spotřebě. Doba sklizně u nich nastává v době, kdy je dosažen efektivní výnos hlíz.
Brambory ostatní by měly mít zataženou a vyzrálou slupku a jsou určeny k pozdější konzumaci a dlouhodobějšímu skladování.
Toto rozdělení považujeme za dostatečné.
Vše ostatní je pak záležitostí konkrétních vlastností odrůdy a uvádí se v jejím popisu, což je zodpovědností šlechtitele a potažmo pěstitele. U mnohých odrůd se pak jejich vlastnosti ověří až v několikaleté pěstitelské praxi. Samozřejmě že odrůdy náleží k různým varným typům, mají různě dlouhou dobu dormance a další kvalitativní parametry, které si udrží také různě dlouhou dobu během skladování. Je pak na každém pěstiteli a spotřebiteli, které odrůdy si vybere.
VÚB


Radek Růžička
úterý, 17. prosince 2024, 11:30

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat zda-li se na pořízené fotografií na odrůdě brambor Krone (certifikovaná sadba), nachází nějaká choroba, nebo jestli je to pouze kvalitativní chyba, která vznikla při přísušku rostlin v pěstebním období. Prosím o Váš komentář.
Děkuji

S pozdravem,

Růžička

2838_466393836_1526407528000839_4023072335557665712_n.jpg

Dobrý den.
Jde o fyziologické nekrózy cévních svazků. Příčinou je nejčastěji přísušek v průběhu vegetace. Nedostatek vody způsobí odumření vnitřní vrstvy buněk cévních svazků, což se projeví změnou barvy, jak je patrné z fotografie.
VÚB


Ladislav
sobota, 7. prosince 2024, 16:47

Dobrý den,
brambory pěstuji již cca 40 let. Poprvé za tu dobu jsou na nich již od sklizně větší či menší černé krátery - viz přiložené foto. Sázel jsem Adélu a Princess. Do Zmrzlých jsem nechal pod textilií. Bylo poměrně sucho. Asi chybou bylo, že jsem nechal dlouho zaplevelené. Poraďte, prosím.
Děkuji.

2837_20241018_183457.jpg

Dobrý den.
Podle fotografie se jedná o poškození housenkami osenic. Jsou to polyfágní škůdci patřící mezi noční motýli. Kromě osenice polní mohou na bramborách škodit i další druhy. U brambor se škody objevují lokálně, většinou na malých pozemcích a jen v některých letech. Je málo pravděpodobné, že by se osenice na vašem pozemku objevily i následujícím roce. Poškození hlíz je poměrně typické a v požercích lze někdy nalézt housenku. Více se dočtete na našich webových stránkách www.vubhb.cz. V sekci "publikace" naleznete příručku Drátovci a osenice u brambor. Sucho a zaplevelení pozemku jistě k napadení hlíz osenicemi přispělo.
VÚB


Jiří Klíma
neděle, 1. prosince 2024, 18:40

Dobrý den,
už několik let pěstuji odrůdu brambor Red Anna. Potýkám se s problémem s velkým rozpraskáním brambor - viz. obrázek. Ve vaší poradně jsem se dočetl, že se jedná o přísušky z důvodu nerovnoměrné zálivky. Chtěl jsem se zeptat, zda odrůda Red Anna je na to nějak obzvlášť citlivá? Souběžně s tím jsem letos pěstoval odrůdu na stejném stanovišti i odrůdu Soraya a ta byla bez problémů. Protože poslední roky jsou na jaře docela dobré podmínky pro sázení, tak brambory sázím brzy (letos začátkem dubna), abych využil dostatek srážek. Chtěl bych se zeptat, zda toto brzké sázení není na škodu, že by to mohlo mít na vliv na rozpraskání brambor? Jestli by nebylo vhodnější sázet brambory později začátkem května, kdy je potom počasí relativně stabilnější. Nebo doba sázení nemá vliv a lze to řešit pouze zavlažováním nebo pěstováním jiné odrůdy, která není na rozpraskání tolik citlivá.
Jen pro úplnost - jsem z vysočiny nedaleko Jihlavy, kde také brambory pěstuji.
Děkuji
Klíma

2836_RedAnna.jpg

Dobrý den.
Nelze říci, že by odrůda Red Anna byla zvláště citlivá k rozpraskům. Naproti tomu odrůda Soraya poněkud lépe odolává suchu, takže je více odolná fyziologickým poruchám spojeným se střídáním vlhkostních poměrů. Obecně platí, že každé odrůdě vyhovuje jiný průběh povětrnostních podmínek a podle toho dopadne výsledek pěstitelské sezóny, tedy výnos a kvalita hlíz. A protože průběh počasí v daném ročníku nedokážeme přesně předpovědět, nelze také stanovit nejvhodnější termín sázení. Ten lze doporučit pouze obecně a při tom je nutné doporučení korigovat podle konkrétních podmínek.
Tedy správné je sázet včas a připravenou sadbu (narašenou, naklíčenou), aby se co nejvíce urychlila vegetace a výnos byl zajištěný dříve, než bude vegetace ohrožena přísušky, nebo ve vlhkém roce plísní bramboru. Na druhou stranu není dobře výsadbu uspěchat a sázet do nevyhřáté a třeba zamokřené půdy, kdy sadba může být negativně ovlivněna nízkými teplotami a některými chorobami, což vede k mezerovitosti porostu a zpoždění jeho vývoje. Částečně lze pak korigovat vegetaci zmíněnou závlahou. A protože odrůdy reagují na průběh podmínek ve vegetaci rozdílně a mají také různou odolnost k chorobám, lze doporučit pěstování nejméně dvou nebo tří odrůd, a tím eliminovat případný špatný výsledek některé z nich.
VÚB


Mirka
sobota, 30. listopadu 2024, 07:43

Dobrý den.
Objevil se mi na bramborách uskladněných ve sklepě stejný trus jako poslal foto sem do diskuze pan Vladimír 16.října. ráda bych se dozvěděla původce, sama jsem nic nezjistila. Děkuji

Dobrý den.
Pravděpodobně jde o trus některého druhu plžů. Bohužel jsme hlízy s tímto trusem neobdržely a z fotografií nedokážeme původce blíže určit.
Pokud máte někdo s tímto problémem nějaké zkušenosti, napište nám do poradny. Děkujeme.
VÚB


Helena
neděle, 24. listopadu 2024, 08:45

Letošní brambory jsou různě zakřivené s hlubokými záhyby takže při loupání je velký odpad.Pritom v době sucha byly i zalevané.

Dobrý den.
Je možné, že zálivka nebyla v pravý čas nebo byla nedostatečná. Významnou úlohu hraje i pěstovaná odrůda a její reakce na konkrétní podmínky vegetační sezóny. Deformace hlíz však způsobují i některé choroby. Bez fyzického posouzení hlíz bohužel nelze přesně určit příčinu deformací.
Podrobnější informace můžete nalézt v našich příručkách Abiotikózy bramboru, fyziologické vady a poruchy a Škodliví činitelé bramboru poškozující hlízy na www.vubhb.cz v sekci Publikace.
VÚB


Petr
pátek, 15. listopadu 2024, 12:58

Ve VÚB Havlíčkův Brod byl 7. 11. 2024 zahájen tradiční prodej brambor ze dvora.
VÚB

2833_PRODEJ_BANNER_WEB_2025-1.jpg

Pavla Dušková
pondělí, 11. listopadu 2024, 21:48

Dobrý den, prosím o radu, kdo způsobuje poškození námi pěstovaných brambor? V hlízách jsou od okraje vykousané komůrky a cestičky. Při vykopávání brambor jsme drátovce téměř nenašli, ale v bramborách byly a nadále jsou brouci pravděpodobně svinky. Mohu na záhon po takto napadených bramborách sázet teď česnek?

2832_1731357832861561993816988097805.jpg

Dobrý den.
Na snímku je hlíza poškozená drátovci. V hlízách je nenalézáte, protože že jsou velmi citliví na pohyb a při sklizni z požerků rychle unikají. Větší požerky mohou na hlízách způsobovat také housenky osenic a slimáčci.
Svinky se živí převážně rozkládajícími se rostlinnými zbytky. V půdě nebo ve větších požercích a ve sklepích se ukrývají. Výjimečně mohou na uskladněné zelenině a bramborách požírat již jinak narušené rostlinné pletivo.
Česnek po bramborách pěstovat můžete, je však třeba snížit populaci drátovců intenzivním zpracováním půdy, např. rotavátorem.
Podrobnější informace o drátovcích a dalších škůdcích najdete v našich příručkách Integrované ochrana brambor proti drátovcům, Škodliví činitelé bramboru poškozující hlízy a Drátovci a osenice u brambor na www.vubhb.cz v sekci publikace.
VÚB


Libor Kratochvíla
pondělí, 4. listopadu 2024, 13:20

Dobrý den,
minulý rok jste nám dobře poradily s odrůdou brambor do našich 600 metrů v Jeseníkách. Letošní úroda byla skvělá, ale velkou část jí přímo na poli znehodnotil hryzec vodní. Můžete nám dát i tentokráte nějakou dobrou radu jak jeho činnost eliminovat. Chápu, že to přímo nesouvisí s vaší specializací, ale přesto snad můžete mít s hlodavci zkušenosti. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den.
Jedinou účinnou ochranou proti hryzcům je jejich včasná likvidace pomocí návnad na bázi fosfidu zinečnatého (např. přípravek Natron ST), které se kladou do nor. Je třeba důsledně dodržet pokyny na etiketě přípravku.
VÚB


Anna
úterý, 29. října 2024, 13:38

Dobry den, prosim Vas viete mi podla fotky povedat o ake poskodenie hluzy sa jedna? Je to dutost hluz alebo je to sucha hniloba? Dakujem za vysvetlenie

2830_20240918_123315.jpg

Dobrý den.
Podle fotografie jde o abiotickou dutost hlíz bramboru. V důsledku rychlého růstu dochází k roztržení pletiv ve středu hlízy.
V případě suché hniloby (způsobované houbami rodu Fusarium nebo Phoma) je hniloba obvykle spojena s mechanickým poškozením slupky, začíná tedy od povrchu a rozkládající pletiva jsou pokryta myceliem původce choroby (viz příručka Škodliví činitelé bramboru poškozující hlízy v sekci Publikace na našich webových stránkách www.vubhb.cz).
VÚB


HELENA
čtvrtek, 24. října 2024, 11:37

Dobrý den, prosím Vás, můžete mi poradit co je na zakoupených bramborách? Po přebrání se zdály v pořádku, ale po 14 dnech se objevují mokvavé skvrny a dojde uhnití. Rozšíří se to na všechny brambory?

2829_20241023_165020.jpg 2829_20241024_112926.jpg

Dobrý den.
Brambory jsou napadeny měkkou bakteriální hnilobou, hniloba se může postupně objevovat i na dalších hlízách. Z druhého snímku je patrné, že jsou také silně napadené obecnou aktinobakteriální strupovitostí. Pro vás je podstatné, že zakoupené brambory evidentně neodpovídají požadavkům na toto zboží a měli byste je reklamovat. Za kvalitu brambor ručí dodavatel, resp. prodejce. Brambory konzumní pozdní mohou mít celkem maximálně do 6% vad, které souborně zahrnují fyziologická a mechanická poškození a choroby včetně minimální velikosti hlíz (Vyhl. 157/2003 a 291/2010 v plném znění). Z uvedených 6 % vad je však přípustná měkká hniloba pouze do 1 %.
VÚB


Standa
pondělí, 21. října 2024, 20:47

Dobrý den, chci se zeptat v loňském roce jsem koupil sadbu brambor Milva, ale bohužel ani na druhý pokus výnos byl velmi špatný proti jiným odrůdám natě brzy i přes postřik uschly, jsem v nadmořské výšce 700m. Ještě se chci zeptat, jaké odrůdy se do této polohy hodí. Pěstuji Antonie letos dobrá úroda, čisté hlízy, drátovce minimum. Odrůda Adéla problém černé skvrny u některých jedinců, tyto brambory se rozváří. Ještě se chci zeptat zda je nutno kupovat sadbu, každý rok. Předem děkuji

Dobrý den.
Každé odrůdě vyhovuje jiný průběh vegetačních podmínek, což se také projeví na konzumní kvalitě a výskytu chorob a škůdců. Z jmenovaných odrůd pro Vaše podmínky vyhovují odrůdy Antonia i Adéla, které jsou velmi kvalitní, poměrně odolné škodlivým činitelům a nemají zvláštní nároky na pěstování. Odrůda Milva má delší vegetační dobu, je náchylná k virovým chorobám a je méně odolná plísni bramboru. Rozvářivost a šednutí dužniny u odrůdy Adéla je dáno vyšším obsahem škrobu po letošních dnech s intenzivním slunečním svitem.
Odložte její konzumaci na pozdější období, až se škrob částečně vydýchá.
Pokud chcete mít jistotu zdravé sadby, je vhodné nakupovat certifikovanou sadbu každý rok, zejména u citlivých odrůd, ke kterým patří právě Milva. U odrůd Antonia a Adéla je možné připustit obměnu sadby jednou za dva roky.
Podrobnější informace o pěstování a ochraně brambor najdete v našich příručkách na www.vubhb.cz v sekci Publikace.
VÚB


Petr Černý
neděle, 20. října 2024, 09:41

Dobrý den do VÚB, pravidelně si pročítám vaši poradnu a jsem rád za erudované odpovědi. Mám také následující dotaz: letos jsme již podruhé sázeli brambory LAURA. Krásně narostly, ale po uvaření se u některých objevila prakticky černá dužnina. Nikdy jsem se s tím ještě nesetkal. Také se u brambor žlutých po uvaření objevují bílé dužniny. Je to zanedbatelné množství, ale radost mi to nedělá.
Děkuji předem za vaši odpověď. S pozdravem Petr Černý

Dobrý den.
Šednutí dužniny svědčí o nedostatku kyslíku uvnitř hlízy, kdy vzniká šedý až černý melanin. Zjednodušeně řečeno, jde o poruchu dýchání, resp. výměny vzduchu mezi slupkou a dužninou. To může mít mnoho příčin od některých extrémních vegetačních faktorů po mechanické poškození nebo odklíčení. Bez fyzického posouzení hlíz a znalosti podmínek pěstování bohužel nemůžeme příčinu přesněji určit.
VÚB


Kristýna
čtvrtek, 17. října 2024, 21:02

Dobrý den jedna se o kořenomorka bramborovou ?
Děkuji

Dobrý den.
Prosíme o přiložení obrázku.
VÚB


Michal
středa, 16. října 2024, 13:59

Dobrý den.Na bramborách na uskladnění.se mi objevila bílá "plíseň", která jde lehce odstranit setřením rukou.Potrebuji poradit co.mam dělat.Dekuji

2823_IMG_20241012_134606.jpg

Dobrý den.
Podle fotografie tvoří bílý povlak na povrchu hlíz neškodné saprofytické plísně, které žijí z drobných organických zbytků na slupce. Kvalitu hlíz nijak neovlivní a stačí hlízy těsně před upotřebením omýt. Z fotografie je však patrné značné naklíčení hlíz, což svědčí o skladování při vyšších teplotách. Pro dlouhodobé skladování je nutné dodržovat teplotu kolem 4°C a vlhkost 90 %. Naklíčené hlízy budou postupně ztrácet vodu a konzumní kvalita se bude zhoršovat. Klíče ale odstraňujte až těsně před upotřebením.
VÚB


Vladimír
středa, 16. října 2024, 10:31

Dobrý den,
na některých uskladněných bramborách se objevilo toto - viz obrázek. Nevíte, o co jde?
Děkuji

2821_brambory_škůdce.jpg

Dobrý den.
Z fotografie se dá jen velmi těžko určit o jaký netradiční problém se jedná. Pokud by to bylo možné, zašlete nám tyto hlízy na naši adresu: VÚB Havlíčkův Brod, Oddělení ochrany brambor, Dobrovského 2366, Havlíčkův Brod 58001.
VÚB


Jarda
úterý, 8. října 2024, 08:24

Dobrý den. Můžu se zeptat, co by mohli být příčinou takovýchto tmavých fleků uvnitř hlíz? Odrůda Marabel
Před orbou hovezi hnuj cca 40t/ha
Cca 14 dní před vysadbou dusikate vápno (perlka) cca 150kg/ha + NPK (15-15-15) 450kg/ha
Po zapojení řádků zhruba každých 7-10 dní aplikován fungicid (ortiva, ridomil, infinito, champion, dithane) celkem cca 5-6 aplikaci, do ukončení vegetace
Asi dvakrát přidáno listové hnojivo (lexin) a močovina rozpuštěná ve vodě (5kg/ha)
Pěstované na jednom poli společně s červenou Red Annou, červené v pořádku, ale u marabel se občas najde nějaká špatná (foto)
Může byt příčina velké množství dusíku? Děkuji

2820_IMG-20240830-WA0000.jpg 2820_IMG-20241007-WA0002.jpg

Dobrý den.
Jedná se o abiotickou rzivost dužniny hlíz bramboru. Jde o fyziologickou poruchu, příčinou jsou nepříznivé růstové podmínky letošního vegetačního období, tj. vysoké teploty a přísušek, spojené s nedostatečným příjmem železa, případně jiných prvků (blokace jejich příjmu vlivem nepříznivého průběhu vegetace). Některé odrůdy jsou k této poruše více náchylné.
VÚB

© 2025 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec