Brambory - zdravá potravina

VALMONT - varný typ BC
středa, 25. února 2015

143_valmont.jpg

Raná konzumní odrůda pro přímý konzum

PŮVOD: Odrůda Valmont byla vyšlechtěna Výzkumným ústavem bramborářským Havlíčkův Brod, s.r.o.. Vznikla křížením odrůd Hertha a Nora. Registrována v roce 2015.

POPIS HLÍZ: Valmont má oválné, středně velké hlízy s mělkými očky, se žlutou slupkou a světle žlutou dužninou.

HOSPODÁŘSKÉ VLASTNOSTI: Raná až poloraná odrůda Valmont je vhodná pro přímý konzum. Vařené hlízy mají kyprou až středně pevnou konzistenci, varný typ BC. Hlízy po uvaření slabě tmavnou. Odrůda Valmont dosahuje vysokého výnosu hlíz a to i pod závlahou. Je středně odolná k plísni bramboru na nati, mechanickému poškození hlíz, odolná rakovině bramboru (D1), háďátku bramborovému (Ro1) a aktinobakteriální obecné strupovitosti bramboru.

DOPORUČENÍ PRO PĚSTITELE: Vzhledem k střední odolnosti proti napadení plísní bramboru na nati vyžaduje větší péči při ochraně proti plísni bramboru, která se neobejde bez použití fungicidů.

PŘEDNOSTI: Kombinace vysokého výnosu hlíz s odolností hlíz proti napadení aktinobakteriální obecnou strupovitostí.

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec