Kolektiv autorů
-
Ing. Andrea Svobodová, Ph.D. (60 %); Ing. Milan Čížek, Ph.D. (10 %);
Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s. r. o.
-
Prof. Dr. Ing. Eloy Fernández Cusimamani (30 %)
Česká zemědělská univerzita v Praze
Cílem metodiky je představit rostlinu jakonu a upřesnit nejvhodnější technologii pěstování pro dosažení optimálních výnosů v podmínkách České republiky konkrétně oblasti Vysočiny (mírně teplý okrsek MT7).
Jakon (Smallanthus sonchifolius) dříve Polymnia sonchifolia nebo Polymnia edulis je původní rostlina z humidních horských oblastí Bolívie a Peru nacházejících se po celé délce andských svahů a údolí. Jeho pěstování je rozšířené i v dalších tropických výše položených agroekologických pásmech Kolumbie a Venezuely. Jakon je pěstován pro své sladké, křupavé a osvěžující hlízy.
Do Evropy byl jakon přivezen teprve v polovině 19. století. V současné době se pěstuje zejména v Japonsku, Číně, USA, Brazílii, Německu, Novém Zélandu, Itálii, ale i na Slovensku.
Do České republiky byl jakon poprvé dovezen z Nového Zélandu v roce 1994, kde se úspěšně začal pěstovat na dvou lokalitách (ČZU Praha, Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod).