Vydal Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s. r. o.,
Dobrovského 2366, 580 01 Havlíčkův Brod, Česká republika
Vydání první, 2024
Náklad 100 ks
Text neprošel jazykovou úpravou.
ISBN 978-80-88614-07-4
© Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s. r. o., 2024
CERTIFIKOVANÁ METODIKA (osvědčení č. UKZUZ 207200/2024, ze dne 9. 12. 2024)
Metodika byla vypracovaná v rámci podpory od Ministerstva zemědělství ČR – projektu NAZV č. QK21010083 s názvem Ekologická ochrana konzumních brambor jako zdravé zeleniny proti vybraným půdou a sadbou přenášeným patogenům.
Kolektiv autorů
-
Ing. Martin KMOCH, Ph.D.
-
Mgr. Věra LOUBOVÁ
-
Mgr. Marie VESELSKÁ
-
Ing. Josef VACEK, Ph.D.
-
Ing. Barbora JÍLKOVÁ, Ph.D.
-
Ing. Jana VÍCHOVÁ, Ph.D.
-
Ing. Lukáš MUSIL
Cílem certifikované metodiky bylo zjištění vlivu vybraných esenciálních olejů (EO) a jejich složek na houbové a bakteriální patogeny bramboru přenášené půdou a sadbou pomocí in vitro a in vivo experimentů (moření a fumigace). Jednalo se o skládkové houby Helminthosporium solani (stříbřitost slupky bramboru), Fusarium solani var. coeruleum (fusariová hniloba bramboru) a Phoma foveata (fomová hniloba bramboru) a pektinolytické bakterie Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum, Pectobacterium atrosepticum a Dickeya solani (měkká hniloba hlíz bramboru). Byl posouzen potenciál využití EO a jejich složek pro biologickou ochranu hlíz bramboru před důležitými houbovými a bakteriálními patogeny během skladování. Dílčím cílem bylo organoleptické vyhodnocení po ošetření hlíz formou moření a fumigace.