Brambory - zdravá potravina

Potenciál esenciálních olejů a jejich složek v ekologické ochraně hlíz bramboru proti skládkovým patogenům

117_pi_cm_92_esen_oleje_2024_www-1.jpg
Kód: PI92 Rok vydání: 2024 Autoři: Kolektiv autorů
Vydal Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s. r. o.,
Dobrovského 2366, 580 01 Havlíčkův Brod, Česká republika
Vydání první, 2024
Náklad 100 ks
Text neprošel jazykovou úpravou.
ISBN 978-80-88614-07-4
© Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s. r. o., 2024

CERTIFIKOVANÁ METODIKA (osvědčení č. UKZUZ 207200/2024, ze dne 9. 12. 2024)
Metodika byla vypracovaná v rámci podpory od Ministerstva zemědělství ČR – projektu NAZV č. QK21010083 s názvem Ekologická ochrana konzumních brambor jako zdravé zeleniny proti vybraným půdou a sadbou přenášeným patogenům.

Kolektiv autorů

  • Ing. Martin KMOCH, Ph.D.
  • Mgr. Věra LOUBOVÁ
  • Mgr. Marie VESELSKÁ
  • Ing. Josef VACEK, Ph.D.
  • Ing. Barbora JÍLKOVÁ, Ph.D.
  • Ing. Jana VÍCHOVÁ, Ph.D.
  • Ing. Lukáš MUSIL

Cílem certifikované metodiky bylo zjištění vlivu vybraných esenciálních olejů (EO) a jejich složek na houbové a bakteriální patogeny bramboru přenášené půdou a sadbou pomocí in vitro a in vivo experimentů (moření a fumigace). Jednalo se o skládkové houby Helminthosporium solani (stříbřitost slupky bramboru), Fusarium solani var. coeruleum (fusariová hniloba bramboru) a Phoma foveata (fomová hniloba bramboru) a pektinolytické bakterie Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum, Pectobacterium atrosepticum a Dickeya solani (měkká hniloba hlíz bramboru). Byl posouzen potenciál využití EO a jejich složek pro biologickou ochranu hlíz bramboru před důležitými houbovými a bakteriálními patogeny během skladování. Dílčím cílem bylo organoleptické vyhodnocení po ošetření hlíz formou moření a fumigace.

Upozornění: Všechna práva vyhrazena. Obsah stahovaných souborů nesmí být šířen ani použit k dalšímu publikování bez písemného souhlasu vydavatele.

© 2025 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec