Brambory - zdravá potravina

České odrůdy konzumních brambor 2022

103_ceske_odrudy_2022_www.jpg
Kód: - Rok vydání: 2022 Autoři: Ing. Jaroslava Domkářová, Ph.D.
Ing. Vítězslav Krejča
Ing. Viktor Kopačka
Ing. František Štefánek
Ing. Bohumil Vokál, CSc.
Vydala ČMŠSA, Zelený pruh 99, 140 02 Praha;
Poradenský svaz „Bramborářský kroužek“, z. s. a Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s. r. o.,
Dobrovského 2366, CZ-580 01 Havlíčkův Brod.
Texty: Ing. Jaroslava Domkářová, Ph.D.; Ing. Vítězslav Krejča; Ing. Viktor Kopačka, Ing. František Štefánek a Ing. Bohumil Vokál, CSc.
Ilustrační foto Ing. Jaroslava Domkářová, Ph.D. a Ing. Petr Doležal, Ph.D.
Grafická úprava a foto receptů: Jiří Trachtulec. Náklad 3000 výtisků.

Brambory k nám byly dovezeny v období třicetileté války v letech 1636–1638 hybernskými františkány. Pěstování brambor se u nás omezovalo z počátku pouze na šlechtická sídla a klášterní zahrady, později pomáhalo lidem překonat období hladu, moru a jiných epidemií při neúrodě obilovin a to především po napoleonských válkách. V 18. století a na začátku 19. století zaznamenaly nejvýraznější rozmach brambory určené na výrobu lihu, škrobu a ke krmení.

Upozornění: Všechna práva vyhrazena. Obsah stahovaných souborů nesmí být šířen ani použit k dalšímu publikování bez písemného souhlasu vydavatele.

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec