Brambory - zdravá potravina

České odrůdy konzumních brambor 2024

118_ceske_odrudy_2024_www-1.jpg
Kód: - Rok vydání: 2024 Autoři: Ing. Jaroslava Domkářová, Ph.D.
Ing. Vítězslav Krejča
Ing. Viktor Kopačka.
ing. Josef Blaha
Ing. Bohumil Vokál, CSc.
VYDAVATELÉ
Českomoravská šlechtitelská a semenářská asociace, Zelený pruh 99, 140 02 Praha;
Poradenský svaz »Bramborářský kroužek«, z. s.
a Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s. r. o.,
Dobrovského 2366, CZ-580 01 Havlíčkův Brod.
Foto odrůd: archivy šlechtitelů.
Design a prepress: Jiří Trachtulec. Náklad 2000 výtisků.

První odrůdy vznikaly nejdříve samoopylením a až později křížením dvou odrůd. Tak přišly na náš trh v druhé polovině 19. století první odrůdy světového sortimentu. První zmínka z území České republiky je o stanici „Starohraběte Františka Salm-Reifferscheida ve Valečově u Německého Brodu“. Z té doby neznámý autor popisuje šedesát tři odrůd bramboru dovezených z Ameriky, Anglie a Německa. Odrůdy již v té době byly rozděleny na brambory konzumní, průmyslové a krmné a podle délky vegetační doby na rané, polopozdní a pozdní.

Upozornění: Všechna práva vyhrazena. Obsah stahovaných souborů nesmí být šířen ani použit k dalšímu publikování bez písemného souhlasu vydavatele.

© 2025 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec