Vydal Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s. r. o,.Dobrovského 2366, 580 01 Havlíčkův Brod.
Fotografie: archiv VÚB Havlíčkův Brod Jiří Trachtulec.
Grafická úprava: Jiří Trachtulec.
Náklad: 1000 ks. Neprodejné.
Financováno z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace reg. č. MZE-RO1623.
ISBN 978-80-86940-77-9
Kolektiv autorů
-
Ing. Jaroslava Domkářová, Ph.D.
-
Ing. Pavel Kasal, Ph.D.
-
Ing. Ervín Hausvater, CSc.
-
Ing. Bohumil Vokál, CSc.
-
Ing. Jana Exnarová
-
Ing. Jaroslav Čepl, CSc.
-
Ing. Milan Čížek, Ph.D.
-
Ing. Petr Doležal, Ph.D.
Brambory nejsou jen oblíbenou a chutnou potravinou, jsou zároveň i potravinou velmi hodnotnou, obsahují totiž řadu nutričně významných látek. Bez nadsázky můžeme říci, že brambory jsou nejlepším potravinovým koncentrátem na světě a zároveň levným zdrojem energie a nutričně významných látek. Čerpáme z nich asi 14 % pokrmové energie. Jsou bohaté na minerály, vitamíny, bílkoviny a jsou téměř bez tuku.
Podle dietologů představuje zdravá strava vyvážené zastoupení tří hlavních složek: sacharidů, tuků a bílkovin, přičemž více než polovina energetického příjmu by měla být hrazena sacharidy, méně než jedna třetina tuky a kolem 15 % bílkovinami. Tomu brambory zcela odpovídají, protože konzumací 100 g brambor přijmeme pouze 300 kJ, z toho ze sacharidů 275 kJ, z tuků 5 kJ a z bílkovin 20 kJ.