Brambory - zdravá potravina

Ocenění Výzkumného ústavu bramborářského cenou Zlatý klas 2024 pro odrůdu jakonu Fiorella
pondělí, 26. srpna 2024

2784_zeme_zivitelka_2024.png

Ocenění Zlatý klas 2024 na mezinárodním agrosalonu Země živitelka získala v kategorii Rostlinná výroba odrůda jakonu Fiorella. 

Název exponátu: odrůda jakonu Fiorella

Charakteristika exponátu

Z pohledu ekonomiky pěstování jakonu je nezbytné uvést náklady na založení porostu – při sponu 0,75 × 0,40 m je hustota rostlin 3,3 ks/m2, cena sazenice (rostliny) je 15 Kč, celkem na m2 náklady 50 Kč. Zpracování půdy před výsadbou (včetně ruční výsadby) je podobné jako u brambor (0,09 Kč/m2). Jakon lze pěstovat bez netkané textilie, ale s uplatněním kapkové závlahy (6,04 Kč/m2, viz Metodika Doporučené technologie pro efektivní využití vody, MAYER, 2018). Během vegetace nejsou rostliny jakonu dále ošetřovány. V podmínkách VÚB Havlíčkův proběhla ruční sklizeň, která by mohla být v provozních podmínkách nahrazena mechanizací na sklizeň brambor či topinamburu (125 Kč/m2). Celkové náklady na pěstování byly kalkulovány na 181 Kč/m2. Výnosy odrůdy jakonu Fiorella byly ve dvou letech průměrně 3,29 kg/m2, při realizační ceně 87,50 Kč/kg celkové tržby vychází 288 Kč/m2. Bilance tržeb a nákladů je tedy příznivá 107 Kč/m2 (míra rentability výroby +59,0 %). Je třeba si však uvědomit vysoký podíl ruční práce a experimentální charakter pěstování jakonu ve VÚB Havlíčkův Brod. V případě rozšíření pěstování jakonu na provozní plochy by ruční práce byly nahrazeny mechanizací (sázení sázečem, sklizeň sklízečem) s předpokladem snížení nákladů na jednotku plochy. Na příjmové stránce bude třeba zajistit výnosovou úroveň nad 24,5 t.ha-1 s realizační cenou minimálně 75 Kč/kg.

Biologické a nutriční hodnoty:
Jakon je rostlina inulinového typu a má vysokou antioxidační aktivitu. Rostlina je tvořena kolem 80% vody, sacharidová složka tvoří kolem 13 % a 9 % vlákniny. Čerstvě sklizené hlízy obsahují polysacharid inulin. Inulin chuťově působí sladce, ale neštěpí se amylázou. Patří do skupiny sacharidů, které jsou známé jako fruktany, což znamená, že jsou tvořeny molekulami fruktózy, které jsou specificky spojené pro prevenci trávení v tenkém střevě. Místo toho, aby byl stráven, putuje inulin do tlustého střeva, kde působí jako prebiotikum. Prebiotika pomáhají při zvyšování počtu dobrých bakterií v našem trávicím systému. Jeho kalorická hodnota je velmi nízká až nulová, nezvyšuje hladinu krevního cukru. Zároveň je sladký, dá se proto použít jako náhrada cukru. Vzhledem k tomu, že se jedná o nekalorický polysacharid významu nabývá zejména u pacientů s diabetes a při redukčních dietách. Dále bylo zjištěno, že inulin může zvyšovat absorpci vápníku až o 20 % a tím i zvyšovat hustotu kostí. Další významné látky v hlízách jakonu jsou zejména polyfenoly 203 mg, vápník 12 mg, hořčík 8,4 mg, draslík 344 mg, fosfor 34 mg, železo 0,2 mg, sodík 0,4 mg, beta-karoten 130 g, vitamin B1 0,07 mg, vitamin B2 0,31 mg, vitamin C 5 mg hodnoceno ve 100 g čerstvé hmoty. Odrůda Fiorella je významná s ohledem k výši výnosů hlíz. Výnosy hlíz v roce 2020 se pohybovaly v rozmezí 49,0 až 56,0 t/ha. Obsah inulinu v sušině hlíz byl analyzován a naměřené hodnoty byly kolem 50 %. Lze tedy odrůdu Fiorella právem zařadit jako významnou inulinovou plodinu s potenciálem funkční plodiny.

Novost exponátu:
Odrůda Fiorella je první registrovanou odrůdou jakonu v České republice. Odrůdě Fiorella byly uděleny ochranná práva dne 23.7.2008. Odrůda je od roku 2017 ve vlastnictví Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě, s.r.o. Registrována byla ÚKZÚZ v Brně dle zákona č.219/2003 Sb., o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně některých zákonů (zákon o oběhu osiva a sadby), ve znění pozdějších předpisů. Kód odrůdy je 5077655.

Odolnost proti škodlivým činitelům:
Odrůda jakonu Fiorella je odolná oproti napadení plísním a nebyly zde zaznamenány během pěstování další výskyty chorob.

Srovnatelnost se světovou úrovní:
Jakon (Smallanthus sonchifolius) dříve Polymnia sonchifolia nebo Polymnia edulis je rostlina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) pocházející z Jižní Ameriky. Do Evropy byla přivezena teprve v polovině 19. století. Po úspěšné introdukci ve Francii se její pěstování rozvíjelo v Itálii a později v Německu. Od konce II. světové války se na tuto plodinu téměř zapomnělo. Do ČR byla poprvé dovezena z Nového Zélandu v roce 1993, úspěšně byla aklimatizována a ukázalo se, že poskytuje dobré výnosy jak hlíz, tak nadzemní hmoty. Odrůda Fiorella je jedna ze třech uznaných odrůd pěstovaných v České republice. Výnosy u této odrůdy jsou srovnatelné se světovou produkcí.

Možnosti širšího uplatnění:
Odrůda jakonu Fiorella může být konzumována v syrovém stavu. Chuť je lehce nasládlá, šťavnatá s typickou lehce kořeněnou chutí. Vhodné je zařazení do vařených pokrmů jako jsou polévky, přílohy a jsou vhodné i jako pečená příloha. Významu nabývá i přidání sušeného jakonu do přípravy kynutých těst, kde nám může zcela nahradit sacharidovou složku. Na připravené těsto s přídavkem sušeného jakonu bylo Výzkumnému ústavu bramborářskému v Havlíčkově Brodě, s.r.o. uděleno ,,Osvědčení o zápisu užitného vzoru“ Úřadem průmyslového vlastnictví podle § 11 odst. 1 zákona č. 478/1992 Sb. pod číslem 35144.

Případná další hlediska podle specifiky exponátů:
Odrůdu Fiorella tvoří polovzpřímený habitus, který intenzivně větví. Výška je střední až vysoká 120 – 150 cm. List je středně zelený, trojúhelníkovitý. Květy jsou tmavě žluté, úzce vejčité. Hlíza je vřetenovitého tvaru, délka je stření až dlouhá, s purpurově červenou slupkou.

Kritéria pro vyhodnocení exponátů z hlediska ochrany životního prostředí:
Z hlediska okopaninového charakteru plodiny má jakon podobně jako brambory pozitivní vliv na půdu, zejména rozvoj edafonu. Jakon lze charakterizovat jako předplodinu nenáročnou a zlepšující plodinu, která zároveň pozitivně ovlivňuje i některé významné složky životního prostředí a přispívá ke stabilitě agroekosystémů.

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec