Brambory - zdravá potravina

Cena ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a experimentálního vývoje za rok 2024
pátek, 6. září 2024

2786_mz_logo.jpg

První místo obsadila Ing. Helena Kusá, CSc. z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i. za výsledek druhu certifikovaná metodika s názvem „Půdoochranné postupy při pěstování brambor na svažitých pozemcích““, která vznikla v úzké spolupráci s pracovníky z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod, s.r.o. a VÚMOP, v.v.i. a společností P&L, spol. s r. o.

Metodika představuje nové půdoochranné postupy pro zvýšení zadržení vody ze srážek v půdě a omezení eroze při pěstování brambor na svažitých pozemcích v souladu s požadavky standardu DZES č. 5.  Spočívají v úpravě tvaru a kultivaci hrůbků a brázd pomocí originálních, autorsky chráněných strojů, vyvinutých ve spolupráci se společností P&L, spol. s r. o.  Jejich použití snížilo ztrátu půdy po srážkách o 67% a nový způsob aplikace hnojiv zvýšil využití dusíku rostlinami z 58% na 73% při současném zlepšení kvality hlíz. Metodika vznikla ve spolupráci VÚRV, v.v.i, VÚB Havlíčkův Brod s. r. o. a VÚMOP, v.v.i. (zdroj: https://mze.gov.cz/)

AUTOŘI CERTIFIKOVANÉ METODIKY:
za VÚRV, v. v. i., Praha-Ruzyně: Ing. Helena Kusá, Ph.D. a Ing. Pavel Růžek, CSc. 
za Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s. r. o.: Ing. Pavel Kasal, Ph.D.
za VÚMOP, v.v.i. Praha:  doc. Ing. Jan Vopravil, Ph.D. a Ing. Jiří Záruba

Metodika je zaměřena na inovované půdoochranné postupy při pěstování brambor, zejména na svažitých pozemcích, které povedou ke zvýšení zadržení vody ze srážek a omezení vodní eroze. Inovace spočívá v úpravě tvaru hrůbků a brázd při sázení důlkováním-hrázkováním a v kypření povrchu hrůbků a obnově důlků v nekolejové brázdě při vzcházení porostu s možností přihnojení do kořenové zóny rostlin. Byla vyvinuta a ověřena nová technologie osetí kolejové brázdy pomocnou protierozní plodinou, kterou lze realizovat v jedné operaci se sázením brambor nebo kypřením hrůbků.

Metodika je výsledkem řešení projektu NAZV QK1910382 „Inovace v pěstebních technologiích u okopanin a zeleniny pro lepší využití vody ze srážek i závlah, vyšší stabilitu výnosů a kvality produkce“.

Metodika byla schválena Odborem rostlinných komodit Ministerstva zemědělství ČR, které dne 20. 12. 2023 vydalo osvědčení č. MZE72579/2023-13124.

Na video s oceněnou Ing. Helenou Kusou, Ph.D. se můžete podívat zde...

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec