Brambory - zdravá potravina

Bramboráři se sešli ve výzkumné stanici VÚB ve Valečově již na 32. polním dnu a workshopu "Ochrana brambor 2024"
pondělí, 9. září 2024

2787_vub_logotyp2014_barva_cz.jpg

Polní den a workshop se uskutečnil 29.8.2024 ve výzkumné stanici Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod, s.r.o. ve Valečově za velkého zájmu odborné zemědělské veřejnosti

Více než 100 zájemců z řad zemědělců, výzkumných ústavů, vysokých škol, Akademie věd, státní správy, zahrádkářů a řady firem zabývajících se zemědělstvím si mohlo vyslechnout celou sérii přednášek týkajících se bramborářství. Tradičně jako v předchozích letech hlavním tématem byla ochrana brambor proti škodlivým činitelům a seznámení zemědělské praxe s letošními výsledky polních pokusů, které se podařilo získat v rámci řešení řady projektů včetně dlouhodobé koncepce rozvoje výzkumné organizace. Kromě ochrany brambor byla v průběhu jednotlivých vystoupení diskutována celá řada dalších témat pohled na bramborářství v kontextu současné doby, ekonomika výroby brambor nebo technologie pěstování brambor a ochrana proti plevelům. Na úplný závěr workshopu vystoupila i řada zástupců vystavujících firem s krátkými informacemi nejen pro zemědělskou praxi. Účastníci workshopu si mohli prohlédnout v činnosti systém bezkontaktního plnění přípravků (CTS), který předvedl zástupce f. Syngenta. 

Po ukončení workshopu byly přítomní vyzváni k prohlídce rozsáhlých polních pokusů, které jsou na ploše kolem cca 8 ha.  Zde se jim pak věnovali a otázky zodpovídali pracovníci VÚB a případně zástupci jednotlivých firem, kteří zde měli založené demonstrační pokusy. Velkou pozornost přítomní věnovali jako každoročně odrůdovému pokusu, kde je vysázeno 200 odrůd ve variantě bez ošetření a ve variantě ošetřené klasickým fungicidním sledem proti plísni bramboru a alternariovým skvrnitostem. 

Za uspořádání úspěšného polního dne a workshopu patří poděkování všem pracovníkům Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod, zúčastněným firmám a všem ostatním, kteří se na jeho přípravě pod vedením pracovníků oddělení ochrany podíleli.

Workshop se uskutečnil za velkého zájmu
odborné veřejnosti 
Workshop se uskutečnil za velkého zájmu
odborné veřejnosti 
Ing. Josef Králíček předseda Českého
bramborářského svazu
 
Pokusy ve výzkumné stanici VÚB
ve Valečově
Odrůdové pokusy  

Účastníci dostali celou řadu materiálů, kdy byly prezentovány výsledky z letošních pokusů. Výběr z výsledků si můžete prohlédnout zde:

Teploty vzduchu v Havlíčkově Brodě
a jejich srovnání
Nálet mšic na žlutou misku typu Lamberse
v letech 2011-2024
Nálet mšice broskvoňové na žlutou misku
typu Lamberse v letech 2011-2024
Účinnost přípravků na mšice v roce 2024 Vliv slaměného mulče na nálet mšic Prognóza plísně bramboru ve Valečově
   
Použití herbicidů    

 

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec